Granica, pochodne i fizyczna interpretacja pochodnej
rekt: Samochod jadacy po prostokiniowym odcinku erogi ninal punkt kontrolny K. Odleglosc odcpunktu K
w jakiej znajdowal sie samochod po uplywie t sekund wynosi s(t)=2t+1,5t2 gdzie s wyrazone
jwst w metrach. Oblicz predkosc samochodu.
a) W momencie miniecia punktu K
b) po uplywie 3 sekund od momentu mieniecia punktu K
c) w chwili gdy znalazl sie w osleglosci 112 metrow od punktu K
29 kwi 00:56
Adamm: a) v(0)=2
b) v(3)=...
c) s=112 ⇒ t=...
v(t)=...
29 kwi 00:59
rekt: Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. Zaczynajac od 1 przeksztalcenia
29 kwi 01:05
Adamm: jakiego przekształcenia?
29 kwi 01:05
rekt: Zle sie wyrazilem. Czym jest ten 1 wzor?
29 kwi 01:06
Adamm: definicja prędkości, pochodna drogi po czasie
29 kwi 01:07
rekt: Jak ten wzor powztaje i jak go uzyc? Przepraszam, ale dopiero zaczynam przygode z pochodnymi.
29 kwi 01:09
Adamm: nie powstaje, to jest definicja
jak go użyć? podstawić
29 kwi 01:12
rekt: Aha zauwazylem ze ten wzor powstal przez obliczenie pochodnej.
Zastanawia mnie tylko czym pochodna jest tak w jak najprostszym jezyku
29 kwi 01:13
Adamm: | | f(x)−f(x0) | |
pochodna f(x) w punkcie x0 to granica limx→x0 |
| |
| | x−x0 | |
zakładając że ta granica istnieje
z definicji
29 kwi 01:15
rekt: Nie potrafie teraz tylko 3 przykładu rozwiazac.
29 kwi 01:24
Adamm: 3t
2+4t−224=0
Δ=2704
√Δ=52
29 kwi 01:27