a
loski: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x ) = − 1/3x2 − 2x + c jest przedział (− ∞ ,7> . Zatem
współczynnik c jest równy
29 kwi 17:03
5-latek: q= c−a*p
2
q=7 wyznacz c
29 kwi 17:06
loski: nie wieeeeeeem no
29 kwi 17:07
loski: po za tym czemu taki wzor
29 kwi 17:08
loski: no wyszlo mi 7
29 kwi 17:10
XXX: Współczynnik a jest ujemny, więc ramiona funkcji są skierowane w dół. To oznacza, że ta 7 z
zbiorze wartości jest na wysokości wierzchołka funkcji. Współrzędne wierzchołka to (p,q), p
obliczasz ze wzoru powyżej, a q mozesz obliczyć wstawiając zamiast x p.
29 kwi 17:13
5-latek: Juz pisze
Postac kanoniczna funkcji kwadratowej to y=a(x−p)
2+q
Porownujemy z ogolna
y=ax
2+bx+c
ax
2+bx+c= a(x−p)
2+q
otrzymujemy
ax
2+bx+c= ax
2−2px+ap
2+q
stad bx+c= −2apx+ap
2+q
ROwnosc zachodzi dla kazdego x gdy sa opdpowiednio rowne wspolczynniki przy x i wyrazie stalym
b− −2ap i c= ap
2+q
Z tego masz
q= c−ap
2
============
29 kwi 17:15
29 kwi 17:18
matura 2017:
f(p)=q ⇒ 7=−3+6+c ⇒
c=4
i po ptokach
29 kwi 17:19
loski: no spoko, ze nadal rozumiem
29 kwi 17:24
loski: omg
29 kwi 17:24
loski: f(p)=q ⇒ 7=−3+6+c ⇒ c=4 , skad te 6?
29 kwi 17:24
5-latek:
![rysunek](rys/132068.png)
Masz zatem 3 sposoby na obliczenie c
29 kwi 17:25
loski: a jakby byl taki sam wzor, a przedzial <7, +∞) to jak
29 kwi 17:27
matura 2017:
f(p)=f(−3) =7
| 1 | |
f(−3)= − |
| *(−3)2−2*(−3)+c=7 |
| 3 | |
i licz dalej .............. maturzysto
29 kwi 17:27
Sigma: | 1 | |
f(p)=q=7→→7=− |
| *32−2*3+c. Zamiast x w równaniu podstawiasz wartośc p |
| 3 | |
29 kwi 17:28
loski: nom nadal mi mieszajcie
29 kwi 17:28
matura 2017:
@Sigma
p=−3
29 kwi 17:29
Sigma: Loski, przedział <7, +∞> mógłby być tylko jakbys miał parabolę o współczynniku kierunkowym a (
liczba przy x2) dodatnim
29 kwi 17:30
Sigma: @matura 2017, tak racja
29 kwi 17:30
loski: no a jakby byl dodatni wspolczynnik i taki przedzial ?
29 kwi 17:31
loski: tez moglabym liczyc z tego wzoru q=c−a*p2 ?
29 kwi 17:34
5-latek: tez .
29 kwi 17:36
Sigma: q to jest zawsze f(p). Czyli do wzoru funkcji zamiast x wstawiasz wartość p.
29 kwi 17:37
matura 2017:
@loski ( nie ucz się wzorów na pamięć!
"małolat" wie ...... ale czy Ty będziesz go pamiętać na maturze?
Licz tak jak podpowiadamy razem z Sigma ( która nie odpowiedziała na moją uwagę .. p= −3
q=f(p)
29 kwi 17:41
5-latek: Zajrzyj dziecko do teorii
Jesli jakis punkt nalezy do wykresu danej funkcji to oznacza z espelnia jej rownanie
Masz tutaj pukt P= (−3,7) gdzie p= −3 i q=7
Wzor funkcji jest taki
Wstawiamy wspolrzedne punku P do wzoru funkcji
| 1 | |
7= − |
| *(−3)2−2*(−3)+c ztego liczysz c (tak najprosciej) |
| 3 | |
WIdzisz wartosc funkcji q=f(x)
29 kwi 17:44
5-latek: Odpowiedziala
29 kwi 17:45
loski: jak mi nie wychodzi
29 kwi 17:46
matura 2017:
Tak ... teraz zobaczyłam
29 kwi 17:46
5-latek: Bo masz klopoty rachunkowe i dlatego
29 kwi 17:47
loski: hah dzieki xd
29 kwi 17:48
loski: nigdy takiego zadania nie widzialam i temu
29 kwi 17:48
matura 2017:
29 kwi 17:48
loski: a ja umiem robic tylko takie co juz wczesniej robilam xd
29 kwi 17:49
loski: a ty matura 2017 zmien nick i nie doluj
29 kwi 17:49
matura 2017:
"błogosławieni", którzy nie widzieli i ............... zobaczyli
29 kwi 17:49
loski: jo tam nie przekrecaj
29 kwi 17:50
loski: widac w kosciele w zeszla niedziele bylas
29 kwi 17:51
5-latek: Zobacz masz f(x) = cos tam
To widzisz ze ten argument x musisz wziac w nawias wstawiajac do wzoru funkcji
| 1 | |
f(x)= − |
| *(−3)2−2*(−3)+c |
| 3 | |
Teraz zauwaz ze (−3)
2=9
ale jak zapiszesz to −3
2 to nie bedzie 9 tylko −9 i kicha wtedy
29 kwi 17:54
loski: no juz obczailam xd
29 kwi 17:54
Sigma: Loski, nie przejmuj się zadań tego typu jeszcze pewnie dużo zobaczysz, więc następnym razem
bedzie lepiej, bo już takie widziałaś i zrobiłaś
29 kwi 17:55
matura 2017:
Śmigaj z następnymi
29 kwi 17:55
5-latek: loski
Troche grzeczniej do matura2017 bo jeszce wiele sie od niej nauczysz
Poza tym to nie Twoja kolezanka
29 kwi 17:56
loski: hahah a co ja niegrzecznego powiedzialam? lol xd
29 kwi 17:57
matura 2017:
Nic .... spoko
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ja się nie obrażam
29 kwi 17:57
loski: masz mature? xd
29 kwi 17:58
loski: czy szydzisz sobie
29 kwi 17:58
matura 2017:
Jasne
29 kwi 17:59
loski: hahh
29 kwi 18:00
matura 2017:
Rozweselam Was
29 kwi 18:00
loski: za mnie mozesz isc pisac
29 kwi 18:00
matura 2017:
oszustwo
29 kwi 18:01
loski: pomozesz slabszemu przynajmniej
29 kwi 18:02
Sigma: Loski, ty piszesz maturę w nastepnym tygodniu ?
29 kwi 18:02
loski: jol xd
29 kwi 18:03
loski: fajnie, nie?
29 kwi 18:03
matura 2017:
Dawaj następne zadania ( ale tylko takie z którymi masz problem)
29 kwi 18:03
Sigma: Ja również
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Powodzenia zyczę
29 kwi 18:03
loski: pewnie wiele by sie znalazlo, ale narazie nie wiem skad jakies zadania wziac
29 kwi 18:04
loski: oooo wzajemnie haha
29 kwi 18:04
Sigma: Polecam przejrzeć materiały z cke. Są tam tez rozwiazania, więc jak byś miała z czymś problem,
to możesz sprawdzić
29 kwi 18:05
Sigma: *jakbyś
29 kwi 18:06
loski: a no dzieki, nie ogarnialam z cke
29 kwi 18:07
Sigma: Mają tam cały zbiór zadań z podziałem na działy
29 kwi 18:08
loski: ty juz ogarnelas all?
29 kwi 18:11
loski: ale trudne
29 kwi 18:11
Sigma: Ja się zajmuję rozszerzeniem, podstawę troszkę olewam
29 kwi 18:12
loski: zazdro, a co jeszcze zdajesz
29 kwi 18:13
Sigma: Z rozszerzeń matmę, angielski i fizykę
29 kwi 18:15
loski: beka
29 kwi 18:15