Jeżeli bok sześciokąta foremnego ma długość
Morelka: Jeżeli bok sześciokąta foremnego ma długość pierwiastek z 6,
to dlugosc jego krotszej podstawy jest rowna...
Proszę o pomoc.
29 kwi 16:53
Adamm: √6
29 kwi 17:01
Morelka: W odpowiedziach mam poprawną odp. 3 pierwiastków z 2, ale dlaczego
29 kwi 17:23
Adamm: dam ci radę
przepisz zadanie poprawnie
29 kwi 17:23
matura 2017:
Pewnie pytają o długość krótszej przekątnej ( popraw treść zadania
d=a√3 = √6*√3=√18=3√2
29 kwi 17:25
Morelka: Faktycznie, przepraszam.
Jeżeli bok sześciokąta foremnego ma długość pierwiastek z 6,
to dlugosc jego krotszej przekątnej jest rowna...
29 kwi 17:26
Morelka: Skąd taki wzór− d=a√3?
29 kwi 17:31
Adamm: krótsza przekątna to 2*wysokość trójkąta równobocznego o boku √3
29 kwi 17:31
matura 2017:
29 kwi 17:34
Morelka: A już rozumiem. A jakbym chciała obliczyć dłuższą przekątną...?
29 kwi 17:39
Adamm: dłuższa przekątna to 2 boki, widać to jasno na rysunku (sześciokąt jest podzielny na
6 trójkątów równobocznych)
29 kwi 17:41
Morelka: Bardzo dziękuje za pomoc
29 kwi 17:43