Proste
cezar: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−1,4) i równoległej do prostej do której
należą punkty B=(−1,1) i C=(2,2)
A=(−1,4)
B=(−1,1)
C=(2,2)
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze?
Powracający: Rownanie prostej przechodzacej przez punkt jest takie
y=a(x−x
0)+y
0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu
Napiszmy rownanie priostej BC
Teraz jesli podstawimy albo wspolrzedne punktu B lub C do rownania prostej przechodzacej przez
punkt mamy rownanie prostej BC
Wstawaimy punkt B =(−1,1)
y=a(x−x
0)+y
0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
y= |
| x+ |
| +1= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Teraz piszsemy rownanie prostej rownoleglej do BC i przechodzej przez punkt A =(−1,4)
Rowniez skorzystamy z tego rowmania
y=a(x−x
0)+y
0
Polkazalem jak mozna zrobic bez b
Tutaj w tym zadaniu nie nalezalo pisac calego rownania prostej BC tylko policzyc jej
wspolczynnik kierunkowy
korzystamy z etgo ze a=a
1
wiec rownanie prostej rownoleglej
y=a
1(x−x
0)+y
0