Obliczanie granicy funkcji
rekt: | | √x6+x4+1 | |
Oblicz granice x−> −∞ |
| |
| | 4x3+2x2+1 | |
29 kwi 22:57
Adamm: | | √x6+x4+1 | |
limx→−∞ |
| = |
| | 4x3+2x2+1 | |
| | |x3|√1+1/x2+1/x6 | |
=limx→−∞ |
| = |
| | 4x3+2x2+1 | |
| | −√1+1/x2+1/x6 | |
=limx→−∞ |
| = −4 |
| | 4+2/x+1/x3 | |
29 kwi 23:01
rekt: A czemu przed pierwiastkiem zrobil sie minus?
29 kwi 23:10
Adamm: wartość bezwzględna
słyszałeś kiedyś o czymś takim?
29 kwi 23:13
rekt: Tak, ale nie wiem czemu akurat minus
29 kwi 23:15
Adamm: bo x dąży do −∞
można założyć że x<0
29 kwi 23:15
rekt: Ok dzieki
29 kwi 23:16
29 kwi 23:19
Adamm: tak, −1/4
29 kwi 23:25