trojkat
PanTrojkat: czy w trójkącie prostokątnym równoramiennym środkowe pokrywają się z dwusiecznymi?
29 kwi 22:34
Adamm:
![rysunek](rys/132083.png)
nie
z kolei środkowa dzieli ten trójkąt na 2 równe
nie pokrywają się
29 kwi 22:38
Adamm: tzn.
jedna ze środkowych się pokrywa
jest to ta padająca na przeciwprostokątną
29 kwi 22:39
Mila:
![rysunek](rys/132085.png)
Z tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie.
|AC|=|BC|=a, c=a
√2
AD
→ dwusieczna kąta ostrego
Z tw. o dwusiecznej kąta :
e+f=a
f=e
√2⇔f≠e⇒AD nie jest środkową.
29 kwi 22:47