matematykaszkolna.pl
Zadanka problematyczne Przyszłymakler: Witam, po przerobieniu zadań wyodrębniłem grupy, które sprawiają mi największe kłopoty i ponieważ wiem, że wielu z Was chomikuj najciekawsze zadania chciałbym prosić o: − zadania z proporcjonalnością odwrotną, jeden kran się leje przez x czasu, drugi przez y, one razem.. itd i takie z pracownikami, że jeden konczy prace 3h szybciej od drugiego itd − zadania z optymalizacją w zależności od KĄTA, jakiegokolwiek, zauwazylem, że takie zadania się robi w radianach i mało to rozumiem, a mało widziałem takich zadań niestety − zadania z wektorem prostopadłym, równoległym do prostej, do wektora, o długości, w zależności od parametru− w ogóle wektory − zadania z funkcją wymierną i homograficzną ze złożonymi przesunięciami (może byc też logarytmiczna i wykładnicza) − zadanko z wyznaczaniem stycznej do wykresu dwóch funkcjigranice− takie bardziej niestandarowe, ale w zakresie maturalnym *** prosiłbym jeszcze w postaci takich "przydatnych informacji" takie własności, które moga się przydać, może nie takie, że środek przekątnych kwadratu dzieli je na pół, ale bardziej coś w stylu, że środek okręgu opisanego na deltoidzie leży na osi jego symetrii bądź, że symetralna wysokości w trójkacie równoramiennym przechodzi przez środek jego ramienia) i [jeżeli komuś się chce] [P[narysować niestandardowe kąty w stereometrii, takie, które wymagają jakiegoś dodatkowego rzutowania]] emotka za wszelką pomoc, z góry i z całego serca dziękuję emotka Jeżeli ktoś doda zadanie, to nie 'bronię' innym użytkownikom ich rozwiązywać, sam i tak je rozwiązę nie patrząc na odpowiedź, a tak to będę miał od razu sprawdzenie, ale oczywiście też chętnie się z nimi zmierzę.
29 kwi 21:23
D5ctvyvy: Na sgh czy ssgw ciężko sie dostacΩ
29 kwi 21:25
Przyszlymakler: Odświeżam. emotka
30 kwi 10:10
PrzyszlyMakler: odświeżam
30 kwi 16:06
Rafal: Zadań z optymalizacją w zależności od kąta nie powinno być, bo one prowadzą do liczenia pochodnych funkcji trygonometrycznych, a ich chyba nie ma w programie (prawda?). Ale może coś takiego Ci się spodoba: Na okręgu o promieniu r opisz trapez równoramienny o najmniejszym polu.
30 kwi 16:12
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25