Sprawdź czy zmienne są skorelowane.
rafał: Zmienna losowa X przyjmuje wartości: −1, 0, 1 (każdą z jednakowym prawdopodobieństwem 1/3).
Zmienna losowa Y jest związana z X zależnością funkcyjną Y=X2.
W jaki sposób sprawdzić czy zmienne są skorelowane?
Czy należy po prostu policzyć kowariancję dla wartości X: −1, 0, 1 oraz dla wartości Y: 1, 0,
1?
Wychodzi mi zero, czyli zmienne nie są skorelowane.
Czy wszystko się zgadza?
29 kwi 21:32
g: Tak.
30 kwi 16:44
rafał: Czy te obliczenia są w porządku?
E(X * Y)=(−1 * 1 + 0 * 0 + 1 * 1)/3=0
E(X)=(−1 + 0 + 1)/3 = 0
E(Y)=(1+0+1)/3=2/3
cov(X,Y)=E(X * Y)−E(X)E(Y)=0−0=0;
3 maj 20:43