Podzial prostokata
Staś : Prostokąt abcd podzielono na dwa prostokąty podobne prosta k równoległa do boku AD
Wyznacz dlugosci odcinków na jakie został podzielony ten prostokąt jeśli lABl=10 lADl=3
W odpowiedzi jest podany tylko 1 taki podział. Więc moje pytanie czy istniej tylko 1 taki
podzial?
29 kwi 11:29
Janek191:
![rysunek](rys/132059.png)
Mamy
x*(10 − x) = 9
− x
2 + 10 x − 9 = 0
x
2 − 10 x + 9 = 0
Δ = 100 − 4*1*9 = 64
√Δ = 8
| 10 − 8 | |
x = |
| = 1 lub x = 9 |
| 2 | |
29 kwi 11:46
Staś : A czy jest możliwy inny podzial?
29 kwi 12:07
Staś : Konkretnie 3−5
29 kwi 12:25
Staś : Mamy wtedy 2 prostokąty o wymiarach 3na 5
29 kwi 12:56
Janek191:
Tak
29 kwi 13:03
Staś : Super dziękuję
29 kwi 14:11