Monotonicznosc ciagu ASAP
stokrotkę: Zbadaj monotoniczność:
an=(1−n)/(2+n)
29 kwi 11:14
Tadeusz:
Zrobiłbym to trochę nietypowo
| −n+1 | | −(n+2)+3 | | 3 | |
an= |
| = |
| =−1+ |
| |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
Dla n≥1 kolejne wyrazy ciągu układają się na wykresie funkcji wymiernej malejącej w przedziale
29 kwi 11:22
Tadeusz:
albo
| 1−n−1 | | −n+1 | | −n | | −n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| n+1+2 | | n+2 | | n+3 | | n+2 | |
−n(n+2)−(−n+1)(n+3) | | −n2−2n+n2+3n−n−3 | |
| = |
| = |
(n+3)(n+2) | | (n+3)(n+2) | |
Narysuj i sprawdź w przedziale n≥1
29 kwi 11:33
'Leszek: @Tadeusz , to jest ciag liczbowy , wiec n⊂N+ , czyli popprzedni wykres jest nie
na miejscu , a1 = 0, lim an = − 1 , an+1 − an < 0 dla kazdego n , czyli ciag
ograniczony
i monotonicznie malejacy .
29 kwi 14:17
jc: "Leszek, "wyrazy ciągu układają się na wykresie funkcji"
Ściśle i pouczająco.
29 kwi 14:22
Jerzy:
Leszek ... przemyśl jeszcze raz swój komentarz. Tadeusz wyraźnie napisał,
że wyrazy ciagu układają sie na części hiperboli.
29 kwi 14:25
'Leszek: Tak , ale dziedzina tej funkcji jest N+ , a Tadeusz przedstawil wykres funkcji
homograficznej , powinien ewentualnie nie mieszajac uczniom w glowach
przedstawic tylko jeden fragment wykresu !
29 kwi 14:26
Jerzy:
Niestety nie da się tego zrobić w tym edytorze, ale napisał n ≥ 1
29 kwi 14:28
bleble:
Ciele bekło i urodziło mysz.
Soro leszku coś tam piszesz to troszkę dokładniej przecvzytaj
Przecież napisał "dla n≥1"
29 kwi 14:28
'Leszek: Wiem ,sam mam pewne problemy z tym edytorem , ale mozna zrobic wykres punktowy ,
takiego wykresu dla ciagu liczbowego jaki przedstawil Tadeusz , zaden nauczyciel
nie uzna , natomiast wykres punktowy jak najbardziej !
29 kwi 14:31
Tadeusz:
bo też nikt tu za nikogo nie odrabia pracy domowej ... pomagamy zrozumieć ...a nie
przedstawić wypracowanie dla nauczyciela. Jeśli masz "ambicje" pisać gotowce to je pisz.
29 kwi 14:35
Jerzy:
To jest pomoc w pobudzeniu wyobraźni i tak się praktykuje w dydaktyce.
29 kwi 14:35
Jerzy:
O tym właśne przed chwilą napisałem
29 kwi 14:36
Tadeusz:
29 kwi 14:38
'Leszek: Panowie, ale podstawowa zasada dydaktyki to nie szkodzic !
Ciag liczbowy jest funkcja o dziedzinie N+ i wykresem jest funkcja zlozona
z punktow , tak podaja wszystkie podreczniki szkolne i nie mieszajcie uczniom
w glowach !
29 kwi 14:39
Adamm: jeśli uczeń jest myślący to nikt mu nie zamiesza
jeśli nie, to trudno
29 kwi 14:40
Tadeusz:
Ty i tak nigdy nic nie zrozumiesz
![emotka](emots/1/smutny.gif)
o 11:22 napisałem:
"
Dla n≥1 kolejne wyrazy ciągu układają się na wykresie funkcji wymiernej malejącej w
przedziale"
29 kwi 14:43
'Leszek: To forum nie jest tylko dla dobrych uczniow , ale rowniez dla slabych ktorzy chca
sie upewnic co do poprawnosci rozwiazania zadania !
29 kwi 14:43
Adamm: ale dla myślących
29 kwi 14:46