matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.2.2019
Zadania
Odp.
2
Natalia:
Czy relacją równoważności ( zwrotna, symetryczna i przechodnia ) może być np
5
qwerty:
we wspólnym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji kwadratowych f(x) = −x
2
+ 4 oraz g(x) = x
2
− 4x + 4. Dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują tę samą wartość?
6
magnez:
Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych wybieramy losowo jedna. Oznaczamy ja n. Oblicz prawdopodobieństwo,że 1 jest ostatnia cyfra liczby n·t, gdzie t∊N.
0
goska:
Ze zbioru {1,2,3,..,21600} losujemy: a) kolejno dwa razy po jednej liczbie, ze zwracaniem
3
Lakik:
W pierwszym pojemniku jest 7 kul białych i 13 czarnych. W drugim pojemniku jest 15 kul białych i 20 czarnych. Ile jeszcze kul białych i ile czarnych należy dołożyć do drugiego pojemnika
5
Trololo:
Że zbioru wszystkich liczb całkowitych czterocyfrowych wybieramy losowo jedna. Oznaczamy ja n. Oblicz prawdopodobieństwo,że 1 jest ostatnia cyfra liczby n
2
.
2
Dango:
W trójkącie ABC, w którym AB=c, BC=a i AC=b kąt BAC=2α.
2
Wykaż że sinα≤
, próbuję z tw, cosinusów ale daleko mi do rozwiązania
2
√
bc
1
x:
Znaleźć równanie płaszczyzny K zawierającej punkt A = (2, 3, 4) oraz prostą L: x = 1 + t, y = 3 − 2t, z = 2 + 4t
7
Mariusz:
y'=e
x
e
y
5
Domestosus:
Ile to jest półtora razy półtora?
0
Tiufr:
Oblicz ile jest dziesięciocyfrowych liczb o różnych cyfrach i takich że cyfry parzyste występują w porządku rosnącym, a cyfry nieparzyste w porządku malejącym.
0
Oliwia:
Żródło napięciowe o sile elektromotorycznej E = 24 V i Rw = 0,4 Ω zasila żarówkę o rezystancji R0 = 57,6Ω Obliczyć natężenie proądu I0 płynącego w obwodzie, spadek napięcia U0 na
1
lucek:
W pierwszym pojemniku jest 7 kul białych i 13 czarnych. W drugim pojemniku jest 15 kul białych i 20 czarnych. Ile jeszcze kul białych i ile czarnych należy dołożyć do drugiego pojemnika
4
kkkk:
przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 60 stopni a jego pole jest równe 3dm
2
.oblicz objętość walca powstałego w wyniku obrotu tego prostokąta wokół krótszego boku .
1
Lakik:
3
dawid:
Zapisz liczbę log
2
3 * log
3
4 * log
4
5 * ... * log
9
8 w postaci log
9
b
2
Domestosus:
:::rysunek::: Ile gramów nasion należy posadzić na polu B, aby rosły tak samo gęsto jak na polu A? Przyjmij,
21
gimnazjalista:
Oblicz pole trójkąta o bokach 3,4,5.
10
BIEDRONKA:
Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym an an=
√
2n
2
+n
+2n
13
janek191:
Def. Kąt zewnętrzny wielokąta , to kąt przyległy do jego kąta wewnętrznego.
2
nauqa:
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o przyprostokątnych długości 2 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
5
sylwiaczek:
Rzucamy trzy razy czworoscienna symetryczna kostka do gry. na sciankach tej kostki wypisane sa liczby od 1 do 4. oblicz prawdopodobienstwo ze suma wyrzuconych liczb bedzie rowna 7, jesli na
3
Domestosus:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia trójkąt wpisany w koło o środku O. Miara kąta ACB jest równa 30 stopni
2
Domestosus:
W trapezie poprowadzono krótszą przekątną, która dzieli go na dwa prostokątne trójkąty równoramienne. Jaka jest wysokość tego trapezu, jeżeli jego pole ma 24 j
2
?
0
lizinczyk:
ABCDE jest pięciokatem wpiasny w okrąg. Wiadomo, że AC= 2, AD= 3, BD=5, BE =1 oraz CD/DE = 10/3 , BC/CE = a/b (gdzie a i b są względnie pierwsze). Wyznacz różnicę a−b?
2
prosto:
Wykorzystujac granice podstawowych wyrażen nieoznaczonych obliczyc granice
3
prosto:
Rozwiązać równanie cos 5x = sin 3x + cos x
9
Natalia:
Podaj przykład relacji, która jest symetryczna, ale nie jest przechodnia.
4
Piotr:
Jakie jest rozwiązanie tego równania z
4
+4*z
3
+4*z
2
−4*z+5=0. Rozłożyłem to do postaci : (z−1)(z+1)(z
2
+4*z+5)=0
3
Piotr:
1
1
Jak rozwiązać tą nierówność Im
>=
pomnożyłem lewą stronę przez sprzężenie i mi
z−1
2
(x−1)+iy
1
wyszło Im
>=
co mam zrobić z tym dalej?
(x−1)
2
+y
2
2
5
Alek:
:::rysunek::: Przekątna prostopadłościanu o długości d tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi kąty o
1
asgasgasg:
:::rysunek::: Czy ktoś mógłby mi tu zaznaczyć zbiór A' i B' na rysunku ?
12
mat:
Cześć, czy ktoś z was się zetknął z czymś takim i czy potrafi to rozwiązać? Mi wyszło −1699, chciałabym sprawdzić czy zadanie jest ok.
1
.:
Jeżeli liczę pochodną funkcji dwóch zmiennych po y f'y(x,y)=(e
x
)'(y
2
+2x)+e
x
(y
2
+2x)
8
Weronika:
Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym: a
n
=
√
4n
2
+2n+1
−
√
5n
2
−3n+2
1
Olek:
0003h:000Ah jak wyliczyć adres logiczny?
1
polaris:
Rozwiąż równanie sinx*sin2x*...*sinnx+cosx*cos2x*...*cosnx =1 z niewiadoma x, n∊N.
1
Mamutatumam:
Niech A={ 1,2}
2
DANA:
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego ttrójkątnego jest równe 45pierwiastek z 3 cm do kwadratu, a pole podstawy 27pierwiastek 3 cm do kwadratu .O blicz wysokosc tego ostrosłupa
5
konrad:
−|−16|=−(16)=...
17
Oof:
Zadanie praktyczne z probabilistyki
1
szafir:
Witam, czy ktoś z Państwa potrafiłby przekształcić równanie, aby wyznaczyć S?