pieciokat
lizinczyk: ABCDE jest pięciokatem wpiasny w okrąg. Wiadomo, że AC= 2, AD= 3, BD=5, BE =1 oraz CD/DE =
10/3 , BC/CE = a/b (gdzie a i b są względnie pierwsze). Wyznacz różnicę a−b?
27 lut 17:12
miki: Niech CD=10x, DE=3x, CE=y, BC=z. Które tutaj są równe katy?
26 mar 15:31
an: AD=3; DB=5; BE=1 czy tak jest w zadaniu przy kolejnym oznaczeniu wierzchołków
nie jest to możliwe
26 mar 18:18
miki: Czemu AD=3; DB=5; BE=1 nie jest to możliwe?
26 mar 18:39
wredulus_pospolitus:

Ponieważ |AB| < |AC| ... więc |AD| + |AB|
< |AD| + |AC| = 2 + 3 = 5 = |BD|
więc jakim cudem możesz mieć ΔABD
26 mar 19:10
miki: Czemu oznaczyłes AB=x?
26 mar 22:43
miki: Chyba ten rysunek jest błedny 1=EB>DB=5
27 mar 06:22
wredulus_pospolitus:
Oczywiście, ze rysunek jest 'błędny'. Chociażby dlatego, że ABCDE na rysunku jest praktycznie
pięciokątem foremnym ... ale rysunek jest tylko POGLĄDOWY

Istotne jest zrozumieniem
dlaczego |AB| = x
< 2 = |AC| (a tak niestety MUSI być przy takich danych), a to powoduje,
że nie istnieje coś takiego jak ΔABD.
Tak więc − sprawdź treść zadania
27 mar 07:44