Kwadrat konczacy się na 1
Trololo: Że zbioru wszystkich liczb całkowitych czterocyfrowych wybieramy losowo jedna. Oznaczamy ja n.
Oblicz prawdopodobieństwo,że 1 jest ostatnia cyfra liczby n2.
Ja widzę to tak,że wszystkich liczb czterocyfrowych jest 2x9000. Kończących się na 1 jest
2x1000 a kończących na 9 jest też 2x1000. Jednak odpowiedź to 1/5. Pomoże ktoś?
27 lut 21:08
mat: Wszykich czterocyforwych jest 9*10*10*10
1
2=1
2
2=4
3
2=9
4
2=16
5
2=25
6
2=36
7
2=49
8
2=64
9
2=81
Ostatnią cyfrą n musi być 1 lub 9
Takich cyfr jest 9*10*10*2
| | 9*10*10*2 | | 2 | | 1 | |
zatem P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 9*10*10*10 | | 10 | | 5 | |
27 lut 21:24
Mariusz:
mat a ujemne ?
W zadaniu jest napisane że liczby są całkowite
27 lut 21:28
Mila:
1) Liczb czterocyfrowych jest :9*10*10*10=9000
2) Liczb z cyfrą jedności równą 1 jest 900
[a
1=1001, a
n=9991, 9991=1001+(n−1)*10, stąd n=900 ]
3) Liczb z cyfrą jedności równą 9 jest 900
|Ω|=9000
A− wybrano liczbę z cyfrą jedności równą 1 lub 9 (wtedy cyfra jedności n
2 jest równa 1 )
|A|=2*900=1800
| | 1800 | | 18 | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9000 | | 90 | | 10 | | 5 | |
=====================
27 lut 21:31
mat: aaa no to tych i tych będzie odpowiednio dwa razy wiecej, ale to nie ma problemu
27 lut 21:31
Mila:
mat ładnie policzyłeś− kombinatorycznie.
Policzone dla naturalnych. Nie doczytałam
27 lut 21:38