losowanie
goska: Ze zbioru {1,2,3,..,21600} losujemy:
a) kolejno dwa razy po jednej liczbie, ze zwracaniem
b) dwie liczby
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: liczba 21600 jest podzielna przez sumę wylosowanych liczb.
27 lut 21:46
Pytający:
21600=2
5*3
3*5
2
a)
| | ∑i=0..5(∑j=0..3(∑k=0..2(2i*3j*5k−1))) | |
P(A)= |
| |
| | 216002 | |
| | | 25+1−1 | | 33+1−1 | | 52+1−1 | |
| * |
| * |
| −1*(5+1)(3+1)(2+1) | | 2−1 | | 3−1 | | 5−1 | |
| |
= |
| = |
| | 216002 | |
b)
| | | | 3j*5k−1 | | ∑j=0..3(∑k=0..2( |
| )) | | | 2 | |
| |
P(B)= |
| + |
| | | |
| | | | 2i*3j*5k−1−1 | | ∑i=1..5(∑j=0..3(∑k=0..2( |
| ))) | | | 2 | |
| |
+ |
| = |
| | | |
| | | 1 | | 33+1−1 | | 52+1−1 | |
| ( |
| * |
| −1*(3+1)(2+1)) | | 2 | | 3−1 | | 5−1 | |
| |
= |
| + |
| | | |
| | | 24+1−1 | | 33+1−1 | | 52+1−1 | |
| * |
| * |
| −1*(4+1)(3+1)(2+1) | | 2−1 | | 3−1 | | 5−1 | |
| |
+ |
| = |
| | | |
28 lut 19:47