Stereometria.
nauqa: Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
przyprostokątnych długości 2 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
W odpowiedziach podano, że krawędź podstawy to 2√2, co by oznaczało, że krawędź podstawy jest
przeciwprostokątną. Dlaczego?
27 lut 18:33
zys:
... a może być inaczej

? Prawidłowy trójkątny a sciany trójkatami prostokątnymi
o przyprostokatnych długości 2 cm
27 lut 18:43
Mila:

Ten ostrosłup wygląda jak odcięte naroże sześcianu:
a
2=2
2+2
2
a
2=8
P
c=2
√3+6
==========
27 lut 20:23