matematykaszkolna.pl
Prostopadloscian Alek: rysunekPrzekątna prostopadłościanu o długości d tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi kąty o miarach x i y . Wyznacz objętość tego prostopadłościanu. Tak wygląda w odpowiedziach rysunek do tego zadania,tutaj właśnie moje pytanie.Dlaczego kąt y jest zaznaczony w ten sposób?To jest kąt między boczną a przekątna?Wydaje mi się,że między przekątna a podstawą.
27 lut 16:30
Mila: rysunek wg mnie tak: ∡HBE− kąt między przekątną HB i jej rzutem prostokątnym na ścianę ABFE ∡HBG− kąt między przekątną HB i jej rzutem prostokątnym na ścianę BCGF Jaki to podręcznik?
27 lut 20:59
Alek: Znaczy może ja coś sknociłem w rysunku https://www.zadania.info/d465/2330944 ,ale wnioskując po funkcjach trygonometrycznych w rozwiązaniu to dobrze przerysowałem
27 lut 21:23
Mila: Rysunek powinien wyglądać tak , jak podałam. Na Twoim rysunku dolny kąt , to kąt między przekątną prostopadłościanu a płaszczyzną podstawy.
27 lut 21:35
Alek: Chodziło mi o popsucie rysunku odnośnie tej strony której podałem,wiem,że to kąt między przekątna a płaszczyzną dlatego własnie się zapytałem,więc na stronie jest źle.Dzieki za pomoc
27 lut 21:48
Mila: emotka
27 lut 21:49