M
bezendu:
y'=ex+y
Jak znaleźć rozwiązanie ogólne?
27 lut 20:35
Mariusz:
y'=exey
e−yy'=ex
i całkujesz
27 lut 20:37
bezendu:
−y'e−y=ex ?
27 lut 20:39
Mariusz:
Tak całkujesz obustronnie
e−ydy=exdx
bo masz zmienne rozdzielone
27 lut 20:43
Mariusz:
A scałkowałeś źle bo
po lewej stronie masz funkcję złożoną
a po prawej zapomniałeś o stałej
27 lut 20:45
bezendu:
e−y=ex+C
27 lut 20:50
Mariusz:
Ten minus był dobry tylko tam miałeś jeszcze pochodną y'
której nie powinno być
27 lut 20:55
Mariusz:
Oczywiście mając
−e
−y=e
x+C
możesz zostawić w postaci uwikłanej
−e
x−e
−y=C
albo zdefiniować sobie jakąś inną stałą np C
1=−C
i znaleźć rozwiązanie w postaci jawnej
−e
x−e
−y=−C
1
e
x+e
−y=C
1
e
−y=C
1−e
x
−y=ln(C
1−e
x)
y=−ln(C
1−e
x)
27 lut 21:10
Mariusz:
Skrypt Nikliborca
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=25&wyd=10&jez=pl
Jest jeszcze w sieci skrypt Niedoby ale nie jestem pewien czy można go legalnie pobrać
Janina Niedoba
Wiesław Niedoba
Równania różniczkowe zwyczajne i cząstkowe
zadania z matematyki
Pod redakcją Bogdana Choczewskiego
28 lut 17:04
bezendu:
Dziękuję Mariusz
28 lut 18:25
Mariusz:
O widzę że to początki
a przypomniałeś sobie z analizy między innymi
ciągi
granice,
pochodne,
całki ?
a z algebry
liczby zespolone
wielomiany
rachunek macierzowy
w tym rozwiązywanie układów równań liniowych
a także obliczanie wartości własnych i znajdowanie wektorów
i jakieś rozkłady macierzy jak rozkład LU , diagonalizacja czy rozkład Jordana
28 lut 18:42