granica
BIEDRONKA: Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym an
an=
√2n2+n +2n
Musi wyjść ujemna nieskończoność
prosze o pomoc
27 lut 19:05
janek191:
Przepisz poprawnie treść zadania
27 lut 19:07
janek191:
Może jest
an = √ 2 n2 + n − 2n ?
27 lut 19:09
BIEDRONKA: jest dobrze przepisana
27 lut 19:09
BIEDRONKA: oj racja
27 lut 19:09
BIEDRONKA: z minusem
27 lut 19:09
BIEDRONKA: ale sama liczyłam dobrze, zgodnie z poleceniem
27 lut 19:10
6latek: Nie jest przepisane zle
Skoro jest + to ta granica = ∞ i nie ma co liczyc
27 lut 19:10
janek191:
| | 2 n2 + n − 4n2 | | − 2n2 +n | |
an = |
| = |
| = |
| | √ 2 n2 + n + 2n | | √2 n2 + n + 2n | |
więc
lim a
n = −
∞
n→
∞
27 lut 19:13
BIEDRONKA: dziękuję bardzo, już widzę swój błąd
27 lut 19:20
janek191:
27 lut 19:47