zadanie
gimnazjalista: Oblicz pole trójkąta o bokach 3,4,5.
27 lut 19:18
6latek: Jest to trojkat prostokatny wiec latwo pole policzyc
27 lut 19:18
janek191:
P = 0,5 a*b
27 lut 19:19
gimnazjalista: a=3, b=4?
27 lut 19:22
janek191:

Tw. Pitagorasa
27 lut 19:23
asf: a jakby było 5,3,4 jak policzyłbyś pole?
27 lut 19:23
gimnazjalista: P=0.5*5*3
27 lut 19:24
janek191:
27 lut 19:25
asf: hmm..Narysuj ten trójkąt.Przypomnij sobie własności trójkąta prostokątnego.Pod jakim kątem pada
wysokość na bok?
27 lut 19:26
gimnazjalista: Zależy który bok
27 lut 19:28
asf: Nie,nie zależy jeśli chodzi o pytanie.Pytanie było pod jakim kątem pada wysokość na jakikolwiek
bok?
27 lut 19:29
asf: Z wierzchołka naprzeciwko danego boku *
27 lut 19:30
gimnazjalista:
27 lut 19:32
asf:

Tak,zgadza się,to poprawnie narysowany trójkąt prostokątny.To powiedz mi teraz,pod jakim kątem
pada wysokość h(AC) na bok AB ?
27 lut 19:37
27 lut 19:38
6latek:

ai b to przyprostokatne
Ogolnie pole rojkata mozemy obliczyc ze wzoru
P= 0,5*a*b*sinα
gdzie a i b to ramina trojkata
sinα to kat miedzy ramionami
Tutaj mamy trojkat prostokatny
wiec piszemy
P= 0,5*a*b*sinα
P= 3*4*sin90
o
ale wiemy ze sin90
o=1 stad
P= 0,5*3*4
27 lut 19:40
Mariusz:
Jak mamy dane boki to wygodnie jest użyć wzoru z połową obwodu
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
Gdybyśmy mieli dane współrzędne wierzchołków to wygodny byłby wzór z wyznacznikiem
który bywa używany też w geometrii obliczeniowej
27 lut 19:40
6latek: Ty jestes naprawde z gimnazjum ? Ponoc juz nie ma ale jest podstawowka
27 lut 19:42
gimnazjalista: Jeszcze by się przydał wzór na pole trójkąta przez całki
27 lut 19:43
gimnazjalista: No dobra, z LO ale żeby nie było przypału, to tak napisalem..
27 lut 19:43
6latek: To jest chore .
Mariusz wyczuł najlepiej
27 lut 19:49
Mariusz:
Wzorów na pole trójkąta jest kilka
a to jakiego użyjemy zależy od danych wejściowych
Wyżej podałem dwa takie przypadki
Gdyby na siłę chciał liczyć całką to trzeba by było dzielić trójkąt
na trójkąty prostokątne i wtedy liczyć różnicę pól trapezu prostokątnego i prostokąta
27 lut 20:01