e
prosto: Rozwiązać równanie
cos 5x = sin 3x + cos x
27 lut 17:07
ostra: cos(5x)−cosx− sin(3x)=0
2sin(3x)*sin(2x)−sin(3x)=0
sin(3x) (2sin(2x)−1)=0
27 lut 17:14
Mariusz:
cos(5x)−cos(x)=sin(3x)
cos(A+B)=cos(A)cos(B)−sin(A)sin(B)
cos(A−B)=cos(A)cos(B)+sin(A)sin(B)
cos(A+B) − cos(A−B)= (cos(A)cos(B)−sin(A)sin(B))−(cos(A)cos(B)+sin(A)sin(B))
cos(A+B) − cos(A−B)=−2sin(A)sin(B)
A+B=5x
A−B=x
2A=6x
2B=4x
−2sin(3x)sin(2x)−sin(3x)=0
sin(3x)(−2sin(2x)−1)=0
sin(3x)(2sin(2x)+1)=0
27 lut 18:11
prosto: dzięki mariusz
27 lut 18:32