liczby
magnez: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych wybieramy losowo jedna. Oznaczamy ja n. Oblicz
prawdopodobieństwo,że 1 jest ostatnia cyfra liczby n·t, gdzie t∊N.
(tam jest symbol mnozenia miedzy n a t) .
27 lut 21:57
wredulus_pospolitus:
n*t = w i ostatnia cyfrą 'w' będzie '1'

t jest konkretne czy nie ?
27 lut 22:13
Adamm:
Losowo, jeszcze ze wszystkich liczb naturalnych.
No tak to nie można, ale pewnie da się ułożyć jakoś przestrzeń
zdarzeń do tego zadania żeby pasowało...
27 lut 22:18
magnez: Tak jest sformułowane zadanie jak powyzej
27 lut 22:21
wredulus_pospolitus: no to jutro odpytaj się nauczyciela
27 lut 22:23
Adamm:
niech Am, t oznacza zdarzenie że dla n∊{1, ..., m},
nt ma ostatnią cyfrę 1
to zależy od ostatniej cyfry t
jeśli 1:
nt ma ostatnią cyfrę 1 ⇔ n ma ostatnią cyfrę 1
P(Am, t) → P(A10, t) = 1/10
jeśli 2, 4, 5, 6, 8, 0:
nt nie może mieć ostatniej cyfry 1
P(Am, t) = 0 → 0
jeśli 3:
nt ma ostatnią cyfrę 1 ⇔ n ma ostatnią cyfrę 7
P(Am, t) → P(A10, t) = 1/10
no i tak samo dla 7, 9
27 lut 22:28
Adamm:
można powiedzieć że prawdopodobieństwo to jest
równe 1/10 w przypadku gdy reszta t jest względnie pierwsza z 10,
a 0 w przeciwnym wypadku
27 lut 22:29
28 lut 18:11
wredulus_pospolitus:
Zapytałeś/−aś się nauczyciela o kwestię 't'

Jak widzisz z rozwiązania Adamma −−− prawdopodobieństwo zależy od tego jaką ostatnią cyfrę ma
liczba t.
Dlatego trzeba wiedzieć, czy ów liczba jest stała czy jest to dowolna liczba.
28 lut 18:14
magnez: A jakby zdanie było sformułowane na maturze hmmm
28 lut 18:35
Mila:
Może tak?
n*t=1(mod10) jest możliwe, jeśli:
n=1 (mod10) i t=1(mod 10)
n=9 (mod10) i t=9(mod 10)
n=3 (mod10) i t=7(mod 10)
n=7 (mod10) i t=3(mod 10)
Licz P(B)
Dla t∊{0,2,4,5,6,8}
P(B)=0 niezależnie od wyboru liczby n
28 lut 18:47
Pytający:
Magnez, moje rozwiązanie z podlinkowanego wątku jest dobre, jeśli prawdziwym jest
stwierdzenie, że jest po tyle samo liczb naturalnych z ostatnią cyfrą odpowiednio 0, 1, ...,
9.
Niby intuicyjnie powinno ich być po tyle samo (i pewnie nawet pierwotnie się nad tym nie
zastanowiłem), ale jednak wszystkich jest po nieskończenie wiele, więc może tej równości nie
mogłem tam założyć... acz tego nie wiem, może ktoś inny rozwieje tę wątpliwość.
28 lut 19:21