Wielokąt
6latek: Suma miar kątow zewnetrznych wypuklego n−kata wzietych po jednym przy kazdym wierzcholku
jest o 180o
mniejsza od sumy miar katow wewnwnetrznych tego wielokata . Oblicz n
Suma miar katow wewn, (n−2)*180o
O co chodzi z tymi zewnwtrznymi ?
27 lut 19:04
6latek: czy tu chodzi o to ze skoro suma miar kątow zewn. w dowolnym wielkocie to 720o to jesli
wezniemy
po jednym przy kazdym wierzcholku to ta suma bedzie wynosic 360o
wiec
360o= (n−2)*18oo+180o
z tego wyznaczyc n?
27 lut 19:09
wredulus_pospolitus:
przy danym wierzchołku: kąt wewnętrzny + kąt zewnętrzny = 360
o (dla każdego wierzchołka
więc ∑
wewnętrznych + ∑
zewnętrznych = n*360
czyli:
∑
zewnętrznych = 360n − (n−2)*180 = 180(n+2)
Jak widzisz ... wartość ta NIE JEST stała

i zależy od liczby wierzchołków
27 lut 19:13
wredulus_pospolitus:
haaa ... jednak źle mówiłem ... kąt zewnętrzny + kąt wewnętrzny = 180o
ale wtedy:
∑zewnętrznych = 360o (a nie 720o)
27 lut 19:16
6latek: Odpowiedz jest n=5
Przy jednym wierzcholku bedziemy mieli dwa katy wewnetrzne i dwa kąty zewnetrzne do nich
przylegle
27 lut 19:17
janek191:
Def. Kąt zewnętrzny wielokąta , to kąt przyległy do jego kąta wewnętrznego.
27 lut 19:18
6latek: To dobrze zapisalem rownanie do zadania ?
27 lut 19:20
janek191:
Czy to jest n − kąt foremny ?
27 lut 19:21
6latek: Witaj

Piszse tylko n−kąt
27 lut 19:23
6latek:
27 lut 19:51
6latek:
27 lut 20:19
#60;#60;#60;:
360o+180o= (n−2)*180o
3=n−2
n=5
27 lut 22:01
wredulus_pospolitus:
6−latek ... wczoraj Ci to dowodziłem bez korzystania z kątów zewnętrznych
27 lut 22:10
6latek: Dobrze dzieki
27 lut 22:53