2 | ||
Wykaż że sinα≤ | , próbuję z tw, cosinusów ale daleko mi do rozwiązania ![]() | |
2√bc |
a2 | |
≥sin2α | |
4cb |
a | |
≥sinα | |
2√cb |
a | ||
W trójkącie ABC, w którym AB=c, BC=a i AC=b kąt BAC=2α.Wykaż że sinα≤ | ||
2√bc |
b2+c2−a2 | ||
cos(2α)= | ⇔ | |
2bc |
b | c | a2 | ||||
cos(2α)= | + | − | ||||
2c | 2b | 2bc |
1 | b | c | a2 | |||||
cos(2α)= | *( | + | )− | |||||
2 | c | b | 2bc |
b | c | |||
dla dodatnich b i c prawdziwa jest nierówność:( | + | )≥2 | ||
c | b |
1 | a2 | |||
Zatem cos(2α)≥ | *2− | |||
2 | 2bc |
a2 | |
≥1−cos(2α) | |
2bc |
a2 | |
≥1−1+2sin2α | |
2bc |
a2 | ||
sin2α≤ | obie strony dodatnie | |
4bc |
a | ||
sinα≤ | ||
2√bc |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |