fizyka
Oliwia: Żródło napięciowe o sile elektromotorycznej E = 24 V i Rw = 0,4 Ω zasila żarówkę o rezystancji
R0 = 57,6Ω Obliczyć natężenie proądu I0 płynącego w obwodzie, spadek napięcia U0 na
zaciskach żarówki. Moc P0 pobieraną przez żarówkę. Moc strat Ps na rezystancji wew. źródła.
Sprawność układu n.
zad2. W celu pomiaru natezenia pradu I0 do obwodu jak w zad1 wlaczono amperomierz o
rezystancji Ra=1Ω. Jaka wartosc O01 wskaze amperomierz/. Oblicz wartosc bledu wzglednego i
bezwglednego pomiaru natezenia pradu spowodowanego wlaczeniem amperomierza do obwodu oblicz
sprawnosc ukladu.
Zadanie pierwsze mam zrobione ale prosilabym o wzorki do zadania 2 jak zrobic
27 lut 20:06
grzest:
Z prawa Ohma obliczam wartość prądu I
0:
a) bez amperomierza
| | E | | 24V | |
I0= |
| = |
| ≈0,414 A. |
| | Rw+R0 | | 58Ω | |
b) z amperomierzem (włączonym szeregowo)
| | E | | 24V | |
I01= |
| = |
| ≈0,407 A. |
| | Rw+R0+Ra | | 59Ω | |
Błąd bezwzględny ΔI=|I
0−I
01|=0,07 A.
| | ΔI | | 0,07A | |
Błąd względny ΔI%= |
| = |
| 100%=16,9%. |
| | I0 | | 0,414A | |
Sprawność układu
gdzie P
a jest mocą traconą w amperomierzu.
3 mar 10:49