Zadanie
Lakik: W pierwszym pojemniku jest 7 kul białych i 13 czarnych. W drugim pojemniku jest 15 kul białych
i 20 czarnych. Ile jeszcze kul białych i ile czarnych należy dołożyć do drugiego pojemnika
aby, prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z każdego pojemników było takie samo.
27 lut 21:35
mat: c − ile czarnych
b − ile białych
| | 7 | | 15+b | | 13 | | 20+c | |
ma być |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| | 7+13 | | 15+20+b+c | | 7+13 | | 15+20+b+c | |
27 lut 21:38
mat: tylko białej takie samo więc tylko pierwsze rownanie
7(35+b+c)=20(15+b)
27 lut 21:40
mat: 245+7b+7c=300+20b
7c=55+13b
27 lut 21:42