Bryly obrotowe
kkkk: przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 60 stopni a jego pole jest równe 3dm
2.oblicz
objętość walca powstałego w wyniku obrotu tego prostokąta wokół krótszego boku .
Prosze o rysunek i dokladne wytłumaczenie

!
27 lut 20:00
6latek:

a*b=3
27 lut 20:17
Mila:

P=4*pole trójkąta równobocznego o boku b , jak na rysunku
6−latka
| | b2√3 | |
4* |
| =3 (4 trójkąty równoboczne) |
| | 4 | |
b
2√3=3 /*
√3
3b
2=3
√3
b
2=
√3
b=
4√3=h
a*
4√3=3 /*
4√27
a*
4√81=3
4√27
a=
4√27 =r dłuższy bok
V=πr
2*h=π*(
4√27)
2*
4√3
V=π*
√27*
4√3=π*3*
√3*
4√3
V=3π*
4√9*
4√3
V=3π*
4√27
=========
27 lut 22:28
Eta:

Z trójkąta "ekierkowego" ABC r=H
√3
P(ABCD)= H*H
√3 =3 ⇒ H
2=
√3 to H=
4√3
V=πH
3√3 ⇒ V=3
√3*
4√3 π
V= 3
4√27π
===========
27 lut 22:44
Eta:
Poprawiam chochlika
V= πr2*H=πH3*3 ( 3 zamiast √3
27 lut 23:35