.
sylwiaczek: Rzucamy trzy razy czworoscienna symetryczna kostka do gry. na sciankach tej kostki wypisane sa
liczby od 1 do 4. oblicz prawdopodobienstwo ze suma wyrzuconych liczb bedzie rowna 7, jesli na
jednej kostce wypadla 1.
prosze o wytlumaczenie obliczen
27 lut 18:26
6latek: Ω= 43
Wezmy np takie zdarzenie elementarne
1kostka 1
2 kostka 2
3 kostka 4
Wypisz inne zdarzenia nie bedzie ich duzo
27 lut 18:47
6latek: No i co sylwiaczku ?
27 lut 19:00
sylwiaczek: ja to probowalam jakos tak, ze skoro suma = 7 to musza byc liczby wlasnie 1,2,4 lub 1,3,3 ale
nie wiem co dalej..
27 lut 19:08
6latek: No to wez sobie teraz
1 kostka −2
2 kostak 1
3 kostka 4
dalej
1 kostka 4
2 koostka 2
3 kostak 1
i z tymi cyframi koniec
Teraz rozpis 1,3 3
27 lut 19:14
Mila:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
A− suma wyrzuconych liczb jest równa 7
|A|: zdarzenia sprzyjające
(1,3,3) − 3 zdarzenia
(1,2,4)− 3!=6 zdarzeń
(2,2,3)− 3 zdarzenia
|A|=12
B− na jednej kostce wypadła 1
|B|: zdarzenia sprzyjające:
(1,x,y)
| | | |
|B|= | *32 =27 − wybieramy jedno miejsce dla jedynki , na pozostałe miejsca: x,y∊{2,3,4} |
| | |
A∩B={(1,3,3),(1,2,4)}
|A∩B|=3+6=9
| | |A∩B| | | 9 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 27 | | 3 | |
=================
27 lut 20:13