Granica ciągu
Weronika: Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym:
an=√4n2+2n+1−√5n2−3n+2
27 lut 15:20
jc: 4 < 5, granica = −∞
27 lut 15:29
xx: liman=|n|√4+2n+1n2−|n|√5−3n+2n2=2−√5
27 lut 15:34
Jerzy:
@xx ... a co zrobiłeś z |n| ?
27 lut 15:37
wredulus_pospolitus:
'znikął' se
27 lut 16:09
Weronika: Prawidłowa odpowiedź to −∞ ale nie wiem skąd to się bierze
27 lut 16:10
janek191:
| | 4 n2+ 2n + 1 − ( 5 n2 − 5n + 2) | |
an = |
| = |
| | √4 n2 +2 n +1 + √5n2 −3 n + 2 | |
| | −n2 + 7 n − 1 | |
= |
| = |
| | √ 4 n2 + 2n + 1 + √5n2 − 3n + 2 | |
| | − n + 7 − 1n | |
= |
| |
| | √ 4 + 2n + 1n2 + √ 5 − 3n + 2n2 | |
więc
lim a
n = −
∞
n→
∞
27 lut 16:14
janek191:
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru: a − b = |
| |
| | a + b | |
27 lut 16:15
Weronika: Dziękuję bardzo 😘
27 lut 16:41