geometria
DANA: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego ttrójkątnego jest równe 45pierwiastek z 3 cm
do kwadratu, a pole podstawy 27pierwiastek 3 cm do kwadratu .O blicz wysokosc tego ostrosłupa
27 lut 12:25
6latek:
27 lut 12:43
janek191:
P
b = 3* 0,5 a*h
b = 1,5 a*h
b = 45
√3
a*h
b = 30
√3
a
2 = 27* 4
a = 6
√3
=======
6
√3 h
b = 30
√3
h
b = 5
=====
| | 1 | | 1 | | a√3 | | 1 | |
x = |
| hp = |
| |
| = |
| *9 = 3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
H
2 = h
b2 − x
2 = 25 − 9 = 16
H = 4
=====
27 lut 13:22