1 | 1 | |||
Jak rozwiązać tą nierówność Im | >= | pomnożyłem lewą stronę przez sprzężenie i mi | ||
z−1 | 2 |
(x−1)+iy | 1 | |||
wyszło Im | >= | co mam zrobić z tym dalej? | ||
(x−1)2+y2 | 2 |
1 | z̅−1 | z̅−1 | z̅−1 | ||||
= | = | = | |||||
z−1 | (z−1)(z̅−1) | zz̅−z−z̅+1 | |z|2−2Rez+1 |
1 | x−1−iy | ||
= | |||
z−1 | x2+y2−2x1 |
−y | ||
A część urojona z tej nierówności to : | ? | |
x2+y2−2x1 |
1 | x−1−iy | ||
= | , a więc | ||
z−1 | x2+y2−2x+1 |
1 | −y | |||
Im | = | , mamy zatem zilustrować nierówność | ||
z−1 | x2+y2−2x+1 |
−y | 1 | ||
≥ | |||
x2+y2−2x+1 | 2 |
−y | 1 | ||
≥ | |||
(x−1)2+y2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |