Zadanie praktyczne z probabilistyki
Oof: Zadanie praktyczne z probabilistyki
Miałem rzucić moneta 200 razy i wyznaczyć STATYSTYCZNE prawdopodobieństwo wystąpienia
pary−orzeł reszka porównując je z teoretycznym.
Czy dobrymi krokami są:
Wyznaczenie ilości wystąpień tej pary, np. 52
I statystyczne prawdopodobieństwo to 52/200 = 0,26.
A teoretycznie mamy możliwość OO OR RO RR więc szansa na OR to 0,25 i wynik się w miarę zgadza.
Czy gdzieś popelniam błąd, bo np przy trzech rzutach szansa to 0.5 i przy większej ilości
rośnie bardziej, więc nie wiem do końca o które prawdopodobieństwo chodzi.
27 lut 08:25
wredulus_pospolitus:
chyba nie bardzo rozumiem co Ty właściwie robiłeś
rzucasz 200 razy monetą ... zliczasz wystąpienie wyrzucenia orła na następnie reszki w tym
ciągu 200 rzutów, czy co
27 lut 09:07
Oof: Tak, według polecenia zliczamy wystąpienie następującej po sobie pary orzeł−reszka
27 lut 09:36
Oof: Właśnie nieprecyzyjne polecenie
27 lut 09:39
wredulus_pospolitus:
Nadal nie bardzo rozumiem.
Rzucasz 200 razy monetą i masz wyznaczyć 'statystyczne prawdopodobieństwo' (co to jest
statystyczne prawdopodobieństwo?) że chociaż raz będzie para "orzeł reszka" ?
I policzyć (teoretyczne) prawdopodobieństwo wystąpienia tego.
PS. Prawdopodobieństwo wystąpienia (chociaż jednej) pary Orzeł−Reszka przy 200 rzutach będzie
bliskie 1.00.
27 lut 10:09
wredulus_pospolitus:
A' −−− zdarzenie przeciwne, czyli brak wystąpienia takiej pary
czyli jeżeli przy tych rzutach wypadnie pierwszy raz orzeł, później muszą cały czas lądować
orły
| | 25 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | 2197 | |
27 lut 10:13
Oof: Podaję polecenie − też nie mogę do końca zrozumieć:
Rzucić dwieście razy monetą i zapisać wyniki.
Jakie jest (statystyczne) p−stwo nastepujacej po sobie pary orzel−reszka?
Czy zgadza się z przewidywaniem teoretycznym w przypadku symetrycznej monety?
27 lut 12:25
Oof: Co ty byś zrobił?
Bo nie mam problemu z rozwiązaniem raczej,
Tylko przez pięknie napisane polecenie nie wiem co mam zrobić
27 lut 12:26
PW: Polecenie jest dostatecznie precyzyjne. Zapisujesz 200−elementwy ciąg znaków "O" lub "R".
Wyszukujesz w tym ciągu wszystkie podciągi (O, R). Jeżeli jest ich n, to ustalona praktycznie
częstość wynosi
(bo jest 199 wszystkich podciągów (k, k+1), k∊{1, 2, 3, ..., 199}
27 lut 12:34
Oof: Racja, mój błąd, więc podzielić przez 199 a nie 200.
A co do przewidywania teoretycznego to 1/4 normalnie tak?
27 lut 12:40
PW: Dlaczego "1/4 normalnie"? Zadanie jest skomplikowane teoretycznie
27 lut 13:04
Oof: W sensie, dla podciągu mamy 4 możliwości i jedna z nich to {O, R}. Więc teoretycznie szansa to
1/4
27 lut 13:23
PW: Chyba nie rozumiesz problemu. Jaką częstość zaobserwowałeś w 200 rzutach?
27 lut 13:41
Oof: No właśnie wygenerowałem to sobie kilka razy i oscylowało w okolicach 50 zawsze.
27 lut 13:45
Oof: Częstość 50/200
27 lut 13:46
Pytający:
Niech A(n) to oczekiwana liczba wystąpień następującej po sobie pary orzeł−reszka w n rzutach.
Wtedy:
A(1)=0
| | 2*2n*A(n)+2n−1 | |
A(n+1)= |
| =A(n)+1/4, n≥1 // uzasadnienie pozostawiam Tobie  |
| | 2n+1 | |
| | n−1 | |
Czyli jest to ciąg arytmetyczny, A(n)= |
| , n≥1. |
| | 4 | |
27 lut 15:11
Oof: Pytający jak zawsze mnie ratuje
27 lut 15:33
Pytający:
| | 199 | |
Ale z pułapką, A(200)= |
| =49,75.  |
| | 4 | |
27 lut 16:52