Koszt krańcowy
mat: Cześć, czy ktoś z was się zetknął z czymś takim i czy potrafi to rozwiązać? Mi wyszło −1699,
chciałabym sprawdzić czy zadanie jest ok.
Przyjmując, że koszt całkowity 𝐾 wydobycia 𝑥 ton węgla
wynosi 𝐾(𝑥) = 𝑥3 − 100𝑥2 + 𝑥 − 1. O ile zmieni się koszt jeśli podniesiemy wydobycie o 1
tonę z poziomu 10 ton?
27 lut 15:53
wredulus_pospolitus:
Obliczasz:
K(x+1) − K(x)
czyli koszt wydobycia (x+1) ton − koszt wydobycia x ton
27 lut 15:57
wredulus_pospolitus:
Więc mamy:
K(11) − K(10) = ....
27 lut 15:59
mat: Nie bardzo rozumiem, ja liczylam to licząc pochodną K(x) a potem podstawiając do niej 10, cały
tok rozumowania jest zły?
27 lut 15:59
wredulus_pospolitus:
Koszt całkowity = ile kosztuje wydobycie 'x' ton węgla ... tak czy nie

więc K(10) = ile kosztuje wydobycie 10 ton węgla ... tak czy nie
27 lut 16:06
mat: To musiałam mocno źle trafić w takim razie, bo wedle "wzoru" miałam wyliczyć pochodną z K(x) i
potem wyliczyć K'(10).. Dziękuję w takim razie
27 lut 16:08
wredulus_pospolitus:
Ja nie znam wzorów ... nie znam teorii związenej z 'matematyką ekonomiczną' czy co tam to jest.
Ja po prostu patrzę na to na CHŁOPSKI ROZUM..
A na chłopski rozum ... skoro funkcja przedstawia koszt wydobycia, to wartość tejże funkcji w
jakimś punkcie oznacza ile tenże koszt wydobycia wynosi dla wydobycia tejże liczby ton węgla.
27 lut 16:11
wredulus_pospolitus:
A co daje Ci K'(10)

Wiesz czy nie?
27 lut 16:12
mat: wychodzi −1699
27 lut 16:24
mat: Wedle Twoich podpowiedzi wychodzi −1768
27 lut 16:24
wredulus_pospolitus:
A czy wiesz co (w tym przypadku) reprezentuje K'(10)
27 lut 16:30
mat: wartość zmiany kosztu całkowitego przy wzroście x = 1t
27 lut 16:33
wredulus_pospolitus:
o ile funkcja Kosztu posiada stały wzrost w otoczeniu tegoż punktu
27 lut 18:18