matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.9.2010
Zadania
Odp.
1
kamil:
x
f(x)=
e
x
x + 1
Dziedzina:
6
rogal:
2
Cinu:
Witam po wakacyjnej przerwie, dorwalem sie do jakiegos zadania
23
Anka:
:::rysunek::: podaj miary wszystkich kątów zaznaczonych na czerwono
2
mechatrnik:
Witam, pani na pierwszej lekcji dała nam proste zadania ...
6
TOmek :
mam takie zadanko w połowie rozwiązane został podpunkt c) Dany jest ciąg arytmetyczny ......
5
julka:
Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x−1 jest równa 2 a z dzielenia przez dwumian x−3 jest równa 5. Podaj wielomian który jest resztą z dzielenia wielomianu W przez (x−1)(x−3).
9
hashiri:
ZAD1. Udowodnij, ze dwie plaszczyzny rownolegle przeciete trzecia plaszczyzna przecinaja sie z nia
2
zosia :
Przekątna trapezu równoramiennego ma dł 61cm a wysokość ma dł.11cm.Oblicz pole trapezu?
11
dario:
Dla pewnego kąta ostrego x wiemy ze tgx=3. Oblicz sin4x
3
Eweliniak:
podaj przyklad ograniczonego z dolu zbioru zbioru liczb Q ktory nie posiada kresu dolnego
1
zosia :
W trapezie równoramiennym ABCD wysokość DE ma taką samą długość jak krótsza podstawa DC i dzieli dłuższą podstawę AB na odcinki w stosunku 1:2.
1
Krykla:
Spośród wszystkich liczb 4−cyfrowych, w których zapisie użyto tylko cyfry: 2,3,5 i 6 losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba:
1
fruu:
Ze zbioru 1,2,3,4,5,6,7 wybieramy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. wszystkich mozliwosci wyboru pary licz jest...
2
fruu:
Dla liczby x spelniony jest warunek |8−2x|=2x−8. x∊ do przedzialu...
7
fruu:
Wartość wyrażenia |x+4| − |x−7| dla x∊(4,7) jest równa...
6
groove:
W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym suma dlugosci jego krawedzi rowna sie 104, a pole jego podstaw rowna sie 50. Oblicz dlugosc krawedzi tego graniastoslupa.
51
TOmek :
(2,5−3r)( 2,5 − r)=3
11
OlciaOlcia93:
1. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(0;0) której odległość od punktu B=(4;0)
35
blondi :):
hej .mam takie zadnie a jeszcze ksiazki nie kupiłem . Podaaj po dwa przykłady a)prostych postaci kierunkowej
11
nena:
Narysuj wykresy funkcji y=x
2
2
fruu:
1
=
a
−4
3
grander:
Zad 1. Dwie żarówki R
1
=2Ω i R
2
=6Ω połączono szeregowo. Oblicz
1
Uroboros:
Dla jakich wartość parametru "m" proste o równaniach −x + 2y = m − 1 i x + y = m + 1 przecinają się w punkcie należącym do IV ćwiartki układu współrzędnych?
2
Kasia:
1
Mając coś takiego (3−
√
5
) do
należy rozpisac z wzoru
?
2
4
vackerman:
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=
1
x
2
+ 1
w przedziale x∊<−1,2>
7
fruu:
|
2
√
2
+3
−1
|
1
zdesperowane:
obliczyć ekstrema lokalne wraz z dziedziną f(x)= lnx/x
2
oraz ln(x+1)/e
x
2
Tusiaaaa:
W pudełku jest 5 kul żółtych, 6 kul zielonych, 7 kul czerwonych i 8 kul niebieskich. Z tego pudełka wyciągamy losowo trzy kule. Ile jest możliwości, że każda wylosowana kula ma inny
7
bas8900:
1.Dla jakich wartości a zbiorem wartości trójmianu: a) y=(1−a
2
)x
2
+2(1−a)x−2
30
Bolek:
1
Iga:
W klasie jest 25 uczniów. Nauczyciel ma zwyczaj losowania do odpowiedzi numeru ucznia z listy w dzienniku. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że ten sam uczeń będzie odpowiadał na trzech
5
katarzyna23:
oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi a=9cm proszę o pomoc
1
Iga:
Punkty A=(1,−2) i C=(4,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Wysokość tego trójkąta jest równa?
1
lidy:
S
n
= 2n
2
−3n. Oblicz a
5
3
Michail:
∫
2dx
x
2
+x−6
5
Iga:
W klasie jest 25 uczniów. Nauczyciel ma zwyczaj losowania do odpowiedzi numeru ucznia z listy w dzienniku. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że ten sam uczeń będzie odpowiadał na trzech
2
Tusiaaaa:
Numery starych dowodów osobistych składały się z dwóch (wielkich) liter i siedmiu cyfr. Ile numerów starych dowodów osobistych można było utworzyć, jeśli pomijamy wszystkie inne
1
Iga:
Jeżeli 0,6 liczby x jest równe 0,06, to liczba x jest równa?
2
Amaz:
Dla kolegi całka
2
swim:
:(
Napisz zaprzeczenia zdań, określ wartość logiczną zdania P i jego zaprzeczenia. jak to zrobić ?
1
swim:
a) 4
2
+ 5
2
< 6
2
b)
√
3
+ 4 = 7
0
swim:
a) 4
2
+ 5
2
< 6
2
b)
√
3
+ 4 = 7
0
swim:
a) 4
2
+ 5
2
< 6
2
b)
√
3
+ 4 = 7
1
lidy:
x
3
− 6x
2
+ 11x − 6=0 znajdź pierwiastki
3
roxi:
Robiłam zadanie i nagle utknęłam na czymś takim:
2
roxi:
Jeżeli x*y= −3 i (x+y)
2
=30, to wartość wyrażenia x
2
+y
2
równa się: A) 27 B) 33 C) 36 D) 39
21
mee:
lim(
√
1+2n
2
−
√
1+4n
2
)/n
8
sts:
oblicz granice
1
uczen:
Podaj wzór wyrazający zależność szybkości ciała od drogi przebytej ruchem jednostajnie przyszpieszonym przy v
0
=0
3
student:
Witam. Kolejne zadanie z którym mam problem:
12
Marcin:
Mam taki problem z taką granicą: