wymierna
vackerman: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= 1x2 + 1 w przedziale x∊<−1,2>
2 wrz 18:41
Bogdan:
Wskazówka:
Krok 1. wyznaczyć dziedzinę;
Krok 2. wyznaczyć odciętą x0 ekstremum, o ile istnieje (takich odciętych może być więcej)
krok 3. obliczyć: f(x0) jeśli x0 ∊ <−1, 2>, f(−1), f(2). Z tych liczb wybrać wartość
największą i najmniejszą.
2 wrz 18:52
vackerman: Dziedzina wynosi R/ {1, −1}, tak

I jak się zabrać za krok 2...
2 wrz 19:03
full wypas: Najmniejszą wartość uzyskasz kiedy mianownik będzie największy, czyli dla x=2, z kolei
najwieksza wartość jest dla x=0.
| | −2x | |
Jeżeli znasz pochodne to wiesz, że f'(x)= |
| |
| | (x2+1)2 | |
zatem: f'(x)=0 ⇔x=0
f'(x)>0 ⇔ x<0
f'(x)<0 ⇔ x>0, z 2 ostatnich wnioskujemy, że w przedziale (−
∞,0) funcja jest rosnąca, a w (0,
∞)
malejąca, wobec tego dla x=0 funkcja przyjmuje wartość największą. Funkcja f(x) nie przyjmuje
wartości najmniejszej w całej dziedzinie, zatem musimy poszukać na krańcach przedzialu <−1,2>.
Bezpośrednie sprawdzenie pokazuje, że dla x=2 funkcja przyjmuje wartość najmniejszą.
2 wrz 19:05
Godzio: wróć do dziedziny

x
2 + 1
2 wrz 19:06