4 zadanka...
OlciaOlcia93: 1. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(0;0) której odległość od punktu
B=(4;0)
jest równa
√7.
2.Ile wszystkich dzielników naturalnych ma liczba a=9*16*12*25*75
3. Rozwiąż równanie z niewiadomą x: a
2x+2b=4x+ab.
| | tg2x−sin2x | |
4. Sprawdź czy równość |
| =tg4x jest tożsamością trygonometryczną |
| | 1− tg2x cos2x | |
Podaj założenia o α.
2 wrz 19:34
OlciaOlcia93: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu...
2 wrz 19:34
Godzio:
1. Zapamiętaj sobie jedno: P(0,b) zawsze tak jest funkcji liniowej
A(0,0) => b = 0
| | A | | C | | C | |
odległość punktu od prostej Ax + By + C = 0 => y = |
| x + |
| ⇒ |
| = 0 ⇔ C = 0 |
| | B | | B | | B | |
| | |4A| | |
d = |
| = √7 /2 |
| | √A2 + B2 | |
16A
2 = 7(A
2 + B
2)
9A
2 = 7B
2
| | √7B | |
1o A ≥ 0 i B ≥ 0 to A = |
| |
| | 9 | |
| | √7B | |
2o jeśli A < 0 i B≥0 to A = − |
| |
| | 9 | |
równanie tej prostej to:
lub
2 wrz 19:41
Godzio: 2.
trzeba to rozpisać na czynniki pierwsze
a = 9 * 16*12*25*75 = 32 * 24 * 3 * 22 * 52 * 52 * 3 = 34 * 26 * 54
czyli dzielnikami tej liczby są:
2,22...,3,32,...,5,52... => 4 + 6 + 4 = 14 podzielników
2 wrz 19:44
Godzio:
ax − 4x = ab − 2b
x(a −4) = ab − 2b
dla a = 4 ⇒ sprzeczność
| | ab − 2b | |
dla a ≠ 4 i b ∊ R ⇒ 1 rozwiązanie postaci: x = |
| |
| | a − 4 | |
2 wrz 19:47
Godzio: 4.
| | sin2x | |
założenie: 1 − tg2cos2x ≠ 0 ⇒ 1 − |
| * cos2x} ≠ 0 ⇒ 1 − sin2x ≠ 0 |
| | cos2x | |
cos
2x ≠ 0 ⇒ cosx ≠ 0
| tg2x − sin2x | | tg2x | | sin2x | | 1 | |
| = |
| − |
| = tg2x( |
| − 1) = |
| cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sin2x | |
tg2x(1 − cos2x}{cos2x}) = tg2x * |
| = tg4x |
| | cos2x | |
2 wrz 19:51
think: zad 2
dzielniki 9 : 1,3, 9
dzielniki 16: 1,2,4,8,16
dzielniki 12: 1,2,3,4,6,12
dzielniki 25: 1,5,25
dzielniki 75: 1,3,5,15,25,75
1,2,2,3,3,3,4,5,5,6,8,12,15,16,25,25,75
mamy 17 liczb trzeba policzyć na ile sposobów można wybrać spośród nich 17 dodać to na ile
sposobów można wybrać 16, itd aż do 1:
| | | | | | | | | | | | | |
+ | + | + | + ..... + | + | + | = ... |
| | | | | | | |
masakra, no chyba, że coś pokręciłam bo kombinatoryka nie jest moją mocną stroną
2 wrz 19:52
Godzio: Aj, znowu pokręciłem

ale chyba nie trzeba brać kilka razy 3,2,5, itd tylko wystarczy raz nie
?
2 wrz 20:49
think: no wiesz jest różnica jak wylosujesz 3,3,3 bo mnożenie to 9 niż samą jedną 3 tylko zdaje się
miałam też to rozpisać na liczby pierwsze, ale tak jak nadmieniłam kombinować to ja w tej
dziedzinie średnio potrafię..
2 wrz 20:53
think: może Eta albo Anmario coś sensownego zaproponują...
2 wrz 20:53
think: dobra spadam będę później
2 wrz 20:54
Godzio: ok
2 wrz 20:54