problem
TOmek : (2,5−3r)( 2,5 − r)=3
Niech kto mi to sprowadzi po kolei do postaci 12r2 + 20r −13 bo mnie zaraz szlag wezmie ...
2 wrz 19:53
Godzio:
ale to się sobie nie równa
2 wrz 19:56
Godzio: Pewnie znaki coś poknociłeś
| | 5 | | 15 | |
wiemy że 2,5 = |
| i 7,5 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2,5
2 − 2,5r − 7,5r + 3r
2 = 3 /*4
5
2 − 5r − 15r + 12r
2 = 12
12r
2 − 20r + 13 = 0 coś chyba ze znakami nie pasuje więc sprawdź tą swoją
2 wrz 19:57
TOmek : na moje 12r2 − 20r +13 = 0 ta?
2 wrz 19:58
think: TOmek:
(2,5 − 3r)(2,5 − r) = 3
6,25 − 10r + 3r2 = 3 / *4
12r2 − 40r + 13 = 0
inaczej nie będzie chyba że w którymś nawiasie jest + nie −
2 wrz 19:59
TOmek : czekaj prawda..
(2,5−3r)( 2,5 + r)=3 o tak
2 wrz 19:59
TOmek : dzisiaj jestem totalnie zakręcony
2 wrz 20:00
think: no to
6,25 − 5r − 3r2 = 3 / *4
12r2 + 20r − 13 = 0
2 wrz 20:01
think: TOmek ja właśnie odpoczywam

cały dzień latałam a teraz kotek mi śpi na kolanach i jestem
unieruchomiona, bo nie mam serca ruszyć tą moją bestię
2 wrz 20:03
TOmek : amen
2 wrz 20:03
TOmek : heh
2 wrz 20:03
Godzio: Ja tam widzę że sam się walnąłem przecież

I jak tam
TOmek w szkole pierwsze dni, ciężko się wstaje co ?
2 wrz 20:07
TOmek : ogolnie to jest spoko, ze wstawaniem brak problemu, z matmy przynajmniej nie będę musiał sie
uczyć, gorzej fiza, chemia... bedzie ciezko
2 wrz 20:09
think: no patrz TOmek a ja ze wstawaniem zawsze mam problem

no w czasach dojazdów do liceum byłam
sumienna i nie zasypiałam na pociąg, ale teraz...
2 wrz 20:10
Godzio:
"ze wstawaniem brak problemu" zazdroszczę Ci

ja dzisiaj wstaje patrze na godzinę i kładę się spać bo zapomniałem że szkoła się zaczęła hahah
2 wrz 20:11
TOmek : jak Ty juz smigasz całki na forum, stary ten rok dla Ciebie to będzie spacerek, no chyba ,ze
szlifujesz jeszcze jakis inny przedmiot na mature.
2 wrz 20:12
think: tak, tak Godzio skończą się późnonocne Polaków rozmowy
2 wrz 20:12
Godzio:
fizykę i niemiecki

a całki muszę bo będę chodzić na "Studium Talent" na politechnikę i one
tam będą na końcu będzie z tego egzamin i można uzyskać do 50 pkt do rekrutacji, a przy okazji
powiększyć swoją wiedzę
2 wrz 20:13
TOmek : ja anglik i matma, tylko w przeciwienstwie do Ciebie nie musze miec ponad 90% z roz. matm
itp.., starczy mi 70%
2 wrz 20:15
think: Godzio dasz radę talent był fajny

znaczy to zależy od wykładowcy ja miałam spoko gościa,
tylko że to tak dawno było, że nie pamiętam jak się nazywał
2 wrz 20:16
Godzio:
ja też nie muszę

po prostu chce
2 wrz 20:16
TOmek : podoba mi sie to w ludziach ,ze w tej 1liceum czy w 2 mają juz sprecyzowane plany na
przyszlosc i wiedza jaki przedmiot trzeba mocniej doszkalac.
I współczuje ludzion którzy nie maja planow na przyszlość i chodzą do szkoły by "zdać mature"
2 wrz 20:18
think: wiesz mi nie przeszkadzają Ci którzy chcą zdać tylko maturę gorzej jak z takim podejściem
zdobywają magisterkę...
2 wrz 20:19
think: no ale też wolę konkretnych zapaleńców
2 wrz 20:20
TOmek : jak ja sobie pomysle ile kurna musze jeszcze ogarnąc z plaszczyzny i przestrzeni... masakra...
2 wrz 20:21
think: ojjjj ja też nie lubię ogarniać, szczególnie porządkiem wszelkiej płaszczyzny a przestrzeni to
w ogóle
2 wrz 20:24
TOmek : na szczescie mam jeszcze kupe czasu do matury

Tak serio mówiąc to dzisiaj mógłbym skonczyc
ciągi, poniewaz patrząc na te które były zadania na maturze z owych ciągów zrobiłbym bez
problemu. Ale wiem ,ze ja człowiek powalczy z czyms trudniejszym to pozniej takie zadania
maturalne jak sie zobaczy na maturce to usmieszek na twarzy
2 wrz 20:26
think: TOmek odpuścisz sobie, to trafi kosa na kamień...
Będziesz dzielnie trzaskał zadania, nawet jak trafi na kamień to go przetnie, a
satysfakcja−bezcenna
2 wrz 20:28
TOmek : dobrze napisane
2 wrz 20:31
think: ehh a moja polonistka nie potrafiła docenić moich piśmiennych perełek, że też uznanie musiałam
znaleźć dopiero na forum matematycznym
2 wrz 20:34
TOmek : 6,2,−2 ciąg arytmetyczny
a
1=6
r= −4
Oblicz a
14,a
15,...,a
37
nie chce wyjsc
2 wrz 20:38
TOmek : *oblicz sumę
2 wrz 20:38
Godzio:
liczysz tak:
| | a14 + a37 | |
S14 −> 37 = |
| * 24 ? |
| | 2 | |
2 wrz 20:39
think: a
14 = a
1 + 13r = 6 − 52 = − 46
a
37 = a
14 + 23r = −46 − 92 = − 138
| | −46 − 138 | |
S = |
| *(37 − 14 + 1) = ... |
| | 2 | |
2 wrz 20:42
TOmek : wynik −1920 w odp..
2 wrz 20:47
think: no to się pomylili, sprawdziłam na kalkulatorze nigdzie się nie pomyliłam w liczeniu.
2 wrz 20:48
TOmek : to gitara
2 wrz 20:49
TOmek : Suma dziesiątego, dwudziestego, trzydziestego wyrazi ciągu aryt. jest równa 30. Oblicz sume 37
wyrazow początkowych.
30=S10+S20+S30
2 wrz 20:53
TOmek : jakies wskazówki?
2 wrz 20:54
TOmek : 30=a10+a20+a30 o tak
2 wrz 20:54
TOmek :
2 wrz 21:04
Godzio:
a
10 + a
20 + a
30 = 30
a
1 + 9r + a
1 + 19r + a
1 + 29r = 30
3a
1 + 57r = 30
a
1 + 19r = 10 = a
20
a
10 + a
30 = 20
a
1 + 9r + a
1 + 29r = 20
2a
1 + 36r = 20
a
1 + 18r = 10 = a
19
i teraz już sam działaj
2 wrz 21:05
TOmek : geniusz, nie wpadł bym na to
2 wrz 21:11
Godzio:
zawsze trzeba myśleć na "chłopski rozum" jeśli masz wyrazy to je rozpisz i może coś wyjdzie

To co wiesz co dalej

?
2 wrz 21:13
TOmek : tak wiem, zostawie sobie te zadanko na jutro

by tak troche zapomniec i jutro "wpaść na to
sam"
2 wrz 21:20
Godzio: ale tu nie ma już nic do roboty

pomyśl 10 sec i popatrz na wyrazy
2 wrz 21:22
TOmek : a19+a20=10+10
a19+a20=20
a1+18r+a1+19r=20
2a1+37r=20
nie wiem ^^
2 wrz 21:31
Godzio:
a
19 = 10
a
20 = 10
Nic nie świta

?
2 wrz 21:41
TOmek : no wiem tylko skupiam sie na innym zadanku, zaraz dodam
r=0
i wynik
370 wynik
2 wrz 21:49
Godzio:
ok

Mam nadzieję że sam na to wpadłeś a nie zerknąłeś do odpowiedzi

jest to ciąg arytmetyczny stały
2 wrz 21:50
TOmek : are you kidding me? xD
Doceń mnie!

Staram się, tylko robie zadanka tu i tu i cięzko sie skupic
2 wrz 21:57
2 wrz 22:01