typ calki ktorego nie umiem
Michail: ∫2dxx2+x−6
2 wrz 17:41
Godzio:
x
2 + x − 6 = (x + 3)(x − 2)
| 2 | |
| to trzeba rozłożyć na sumę 2 ułamków: |
| (x + 3)(x − 2) | |
2 = A(x − 2) + B(x + 3)
2 = Ax − 2A + Bx + 3B
| | 2 | | 2 | |
2 = x(A + B) + (3B − 2A) => A + B = 0 i 3B − 2A = 2 => A = − B i B = |
| => A = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
więc:
| | 2dx | | 2 | | dx | | 2 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | (x + 3)(x − 2) | | 5 | | x + 3 | | 5 | | x − 2 | |
A dalej kończ sam

jeśli coś pomyliłem to proszę mnie poprawić
2 wrz 17:56
Michail: dzieki stary
2 wrz 18:00
Michail: wszystko wyszlo ok zobaczymy jak w nastepnych zadaniach ta metoda sie sprawdzi
2 wrz 18:26