Wielomiany...
julka: Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x−1 jest równa 2 a z dzielenia przez dwumian x−3
jest równa 5. Podaj wielomian który jest resztą z dzielenia wielomianu W przez (x−1)(x−3).
Proszę o wskazówki jak rozwiązać zadanie lub o rozwiązanie : )
Wyników nie znam.
2 wrz 21:46
Godzio:
W(x) : (x − a) = Q(x) + R(x) ⇒ W(x) = Q(x)(x − a) + R(x)
W(x) = Q(x)(x − a) + R(x) ⇒ W(a) = Q(a)(a − a) + R(a) ⇒ W(a) = R(a)
więc:
W(1) = 2
W(3) = 5
W(x) = G(x)(x − 1)(x − 3) + ax + b
układ równań i licz tą resztę
2 wrz 21:48
julka: Wielkie dzięki, już się biorę za liczenie
2 wrz 21:52
julka: hmmmm jakoś tego nie rozumiem

wiem że W(1) = 2 W(3) = 5
ale G(x)

ax +b

mógłby ktoś to wytłumaczyć?
2 wrz 22:02
Godzio:
reszta nie może przewyższać stopnia funkcji która dzieli wielomian
więc jeśli dzielimy W(x) przez funkcje kwadratową to reszta jest postaci funkcji liniowej: ax +
b
robiąc te równania:
W(1) = G(1)(1 − 1)(1 − 3) + a + b = 2 ⇒ a + b = 2
W(3) = G(3)(3 − 1)(3 − 3) + 3a + b = 5 ⇒ 3a + b = 5
a + b = 2
3a + b = 5
Z tym sobie już poradzisz ?
2 wrz 22:11
julka: no pewnie

dziękii ! ! !
2 wrz 22:13
kinughuzd: α
5 lis 18:25