Indukcja matematyczna
rogal:
Witam ,
Postanowiłem przygotować się już na start na uczelnię ucząc się analizy matematycznej i
natrafiłem na zadanie z indukcji matematycznej a mianowicie :
| | n(n+1)(2n+1) | |
12 + 22 + 32 + ... + n2 = |
| |
| | 6 | |
doszedłem do :
licze dalej i jakoś nie potrafię dość do :
jeżeli jest ktoś na forum kto zna się na indukcji to byłbym wdzięczny za pomoc
2 wrz 22:56
think: | k(k+1)(2k+1) | | k(k+1)(2k+1) + 6(k+1)2 | | (k+1)[2k2 + k + 6k + 6] | |
| + (k+1)2 = |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | | 6 | |
| | (k+1)[2k2 + 7k + 6] | | (k+1)(k+2)(2k+3) | |
|
| = |
|  no nie wiem czemu nie potrafisz do tego |
| | 6 | | 6 | |
dojść...
2 wrz 23:07
anmario:
Sprowadź do wspólnego mianownika, wyciągnij przed nawias k+1, wtedy w liczniku będziesz miał
(k+1)(2k
2+7k+6), następnie rozłóż to drugie wyrażenie na czynniki, przypominam:
ax2+bx+c= a(x−x1)(x−x2) gdzie x1, x2 to pierwiastki wielomianu
a na końcu wymnóż jeden (ten właściwy, dojrzysz od razu) z nawiasów przez tą dwójkę i już.
2 wrz 23:08
Godzio:
Teza:
| k(k+1)(2k + 1) | | (k+1)(k+2)(2k+3) | |
| + (k+1)2 = |
| |
| 6 | | 6 | |
| (k2 + k)(2k+1) + 6(k2 + 2k + 1) | | 2k3 + 3k2 + k + 6k2 + 12k + 6 | |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | |
| 2k3 + 9k2 + 13k + 6 | | 2k3 + 2k2 + 13k2 + 13k − 6k2 + 6 | |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | |
| 2k2(k + 1) + 13k(k + 1) − 6(k+1)(k−1) | | (k+1)(2k2 + 13k − 6) | |
| = |
| |
| 6 | | 6 | |
licz delte i postać iloczynową zapisz i masz wynik
2 wrz 23:10
Godzio: żem dowalił nie zauważyłem że na początku można wyciągnąć (k + 1) −
− 
Już lecę także żegnam was ... szkoła się niestety zaczęła
2 wrz 23:11
think: 
dobrej nocy Godzio!
2 wrz 23:13
rogal: wow , dzieki Wszystkim !
2 wrz 23:19