Oblicz D i F
Bolek:
a(b+c)
d−f =g+h
2 wrz 17:53
Kejt: popraw trochę zapis, bo nie wiadomo o co chodzi..
2 wrz 18:00
Bolek: to jak się robi kreskę ułamkową
2 wrz 19:11
Godzio:
| | TEKST | |
U {TEKST}{TEKST} bez spacji pomiędzy "U" a "{" => |
| |
| | TEKST | |
2 wrz 19:12
Kejt: U{ } { } usuń tylko spacje. W nawiasach musisz wpisać liczby, pierwsze to licznik, drugie
mianownik.
2 wrz 19:12
Eta:
U{ licznik } {mianownik } ....... bez odstępów
2 wrz 19:14
Eta:
Ale wysyp instruktażu
2 wrz 19:15
Bolek: Nie rozumiem
2 wrz 19:17
2 wrz 19:19
Godzio:
Eta tylko po co

?
2 wrz 19:20
2 wrz 19:20
Eta:
No to ....
2 wrz 19:21
Bolek: No już
2 wrz 19:21
Bolek: Oblicz D i F
2 wrz 19:22
Eta:
2 wrz 19:22
Kejt: policzyć.. czy wyprowadzić..?
2 wrz 19:22
Bolek: Hehe nie wiem chyba przekształcić wzór
2 wrz 19:24
Bolek: i ?
2 wrz 19:30
Bolek: Przepraszam pomożecie mi ?
2 wrz 19:36
anmario:
| a(b+c) | |
| = g+h /mnożymy obie strony równania przez mianownik, czyli przez d−f: |
| d−f | |
| a(b+c) | |
| *(d−f) = (g+h)(d−f) |
| d−f | |
spróbuj teraz trochę sam i podaj do czego doszedłeś. Trzeba uprościć lewą stronę i wymnożyć
prawą
2 wrz 19:41
Bolek: :( Ale ja nie umiem
2 wrz 19:42
anmario:
No to stary, jak nie umiesz to powinieneś się uczyć po prostu. Wysil trochę mózgownicę, zadaj
jakieś pytanie jak czegoś nie kumasz i będzie łatwiej, mnie i Tobie,.
2 wrz 19:46
Bolek: Dlatego poszedłem do klasy humanistycznej,ponieważ nie potrafię zrozumieć przedmiotów ścisłych.
2 wrz 19:49
anmario:
Każdy może zrozumieć. Wiele lat już zajmuję się udowodnianiem tej tezy, jak na razie wygląda na
prawdziwą
2 wrz 19:51
Bolek: Mylisz się od 10 lat na tych przedmiotach siedzę w pierwszej ławce:siedzę i słucham.Zrozumiem
jeden przykład a kolejnego już nie umiem.
2 wrz 19:53
anmario:
Jeżeli mieszkasz w Szczecinie jestem w stanie dowieść Ci, że się nie mylę
2 wrz 19:58
Bolek: W jaki sposób?
2 wrz 19:59
anmario:
Zwyczajnie. Nauczę Cię
2 wrz 20:03
Bolek: Niestety nie mieszkam w Szczecinie.
2 wrz 20:04
anmario:
No to może rozważ, że ludzi, którzy potrafią pokazać urok i prostotę matematyki jest więcej niż
tylko jeden na świecie
2 wrz 20:05
anmario: No co jest Bolek, dlaczego nic nie działasz? Dawaj, jedziemy z tym. Za niedługo mnie nie będzie
i nie wtedy nie dokończymy.
2 wrz 20:32