wypisz jaką własność musi spełnić liczba naturalna aby była podzelna przez
mechatrnik: Witam, pani na pierwszej lekcji dała nam proste zadania ...
wypisz jaką własność musi spełnić liczba naturalna aby była podzelna przez
2,3,4,5,6,7,8,9,10,11
Nie rozumiem tego... HELP
2 wrz 22:12
Godzio:
przez 2: na końcu musi być liczba podzielna przez 2 − musi być po prostu parzysta
przez 3: suma cyfr danej liczby musi być podzielna przez 3
przez 4: ostatnie 2 cyfry tworzące liczbę muszą być podzielne przez 4 np.944 dzieli się bo 44 :
4 = 11
przez 5: ostatnia cyfra musi być 0 lub 5
przez 6: liczba musi dzielić się przez 3 i 2
przez 7: podam przykład bo tak dziwnie wytłumaczyć: mamy liczbe:
759694 wycinamy z niej 3 ostatnie cyfry i mamy 2 liczby: 759 i 694 teraz odejmujemy pierwszą od
drugiej: 759 − 694 = 65 − jeśli ta liczba jest jest podzielna przez 7 to cała liczba też jest
podzielna przez 7
przez 8: ostatnie 3 cyfry tworzące liczbę muszą być podzielne przez 8 (podobnie jak w 4)
przez 9: Tak samo jak w 3 tylko przez 9
przez 10: na końcu musi być 0
przez 11: różnica sumy liczb leżących na miejscach nieparzystych i parzystych musi być
podzielna przez 11 np. 14641
1 − 4 + 6 − 4 + 1 = 0 a zero jest podzielne przez 11 więc liczba dzieli sie przez 11
2 wrz 22:22
mechatronik: DZIEKUJE Godzio, uratowałeś mnie przed pałą w drugi dzień
2 wrz 22:52
Pokemon: Wpisz brakujace cyfry tak, aby otrzymana liczba byla podzielna przez:
6) 1,,,,2 5,,,,,,,,,(dwie liczby) 4,,,,,,,,,,,,,,6 (diwe liczby) 1,,,,,0,,,,,,,,,0
7,,,,,,,,,,,,,,,,,4(dwie liczby)
15 wrz 17:58