matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pytanie
Kasia:
1
Mając coś takiego (3−
√
5
) do
należy rozpisac z wzoru
?
2
2 wrz 18:47
Godzio:
to już nie rozłożysz bo (3 −
√
5
)
1/2
=
√
3 −
√
5
chyba że się wysilisz mocno i jakiś wzór skróconego mnożenia znajdziesz pod pierwiastkiem
2 wrz 18:49
Godzio:
Udało się
:
1
√
2
3 −
√
5
=
− 2*
*
√
2,5
+ 2,5 = (
√
0,5
−
√
2,5
)
2
2
2
więc:
√
5
1
√
(
√
0,5
−
√
2,5
)
2
= |
√
0,5
−
√
2,5
| =
√
2,5
−
√
0,5
=
−
=
√
2
√
2
√
2
* (
√
5
− 1)
=
2
2 wrz 19:05