Gustlik: D: x>0 (liczba logarytm.) i x
2≠0 (mianownik) → D:x>0, D=R
+
Liczysz pochodną ze wzoru:
Pochodna ilorazu:
1. Warunek konieczny istnienia ekstremum: f'(x)=0
1−2lnx=0
−2lnx=−1 /:(−2)
x=e
12 → mamy punkt "podejrzany" o ekstremum
2. Warunek wystarczający istnienia ekstremum: badamy, czy pochodna w punkcie "podejrzanym" o
ekstremum zmienia znak, a więc badamy monotoniczność funkcji:
f'(x)>0
1−2lnx>0 (mozemy opuścić mianownik, bo z dziedziny wynika, że jest on dodatni)
−2lnx>−1 /:(−2)
x<e
12 → f. rosnąca dla x€(0, e
12>
W ten sam sposób liczymy f'(x)<0 − zmieni się tylko znak nierówności.
Otrzymamy
x>e
12 → f. malejąca dla x€<e
12, +∞)
Czyli funkcja najpierw rośnie, a potem maleje − mamy maximum.
Drugi przykład zrób podobnie.