tryg
dario: Dla pewnego kąta ostrego x wiemy ze tgx=3. Oblicz sin4x
2 wrz 21:05
anmario:
sin4x=sin(2*2x) = 2sin(2x)cos(2x) =
2*2sinxcosx*2sinxcosx=8sin2xcos2x=8sin2x(1−sin2x)=8(sin2x−sin4x) i teraz wystarczy z
podanej w zadaniu zależności obliczyć sin2x i podstawić do przekształconego w ten sposób
wyrażenia na sin4x
2 wrz 21:11
anmario: Pochrzaniłem, sorry, zaraz poprawię
2 wrz 21:13
anmario: sin4x=sin(2*2x) = 2sin(2x)cos(2x) = 2*2sinxcosx*(cos2x−sin2x)=4sinxcos3x−4sin3xcosx
Teraz z zależności tgx=3 trzeba wyliczyć sinx i cosx i podstawić do powyższego wyrażenia.
Wykorzystane wzory:
sin2x=2sinxcosx
cos2x=cos2x−sin2x
2 wrz 21:18
dario: dzięki
2 wrz 21:22
dario: kurcze wyszło mi −96 a w odp mam −0,96. skąd ten błąd ?
2 wrz 21:33
dario: mam taką postać 12cos4x−108cos4x i nie wiem jak z tym dalej ?
2 wrz 21:36
Godzio:
tgx = 3
sinx = 3cosx
sin
2x + cos
2x = 1
10cos
2x = 1
4sinx*cos
3x − 4sin
3x*cosx = 12cos
4x − 4 * 27cos
4x = cos
4x(12 − 108) = −96cos
4x =
−96 * (cos
2x)
2 = ...
2 wrz 21:36
dario: no tylem wiem ale dalej jak z tym można
2 wrz 21:39
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2x = |
| więc (cos2)2 = |
| , a −96 * |
| to −0,96 prawda ? |
| | 10 | | 100 | | 100 | |
2 wrz 21:40
dario: no fakt
2 wrz 21:42
Bogdan:

Alternatywne rozwiązanie:
α jest kątem ostrym.
| | 3 | | 1 | |
sinα = |
| , cosα = |
| |
| | √10 | | √10 | |
sin4x = 2sin2x cos2x = 2*2sinx cosx (cos
2x − sin
2x) =
| | 3 | | 1 | | 1 | | 9 | | 3 | | −8 | | 96 | |
= 4* |
| * |
| *( |
| − |
| ) = 4* |
| * |
| = − |
| |
| | √10 | | √10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
2 wrz 22:06