hhhhhhhhh
Krykla: Spośród wszystkich liczb 4−cyfrowych, w których zapisie użyto tylko cyfry: 2,3,5 i 6 losujemy
jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana liczba:
a) nie dzieli się przez 5
b) jest nieparzysta lub dzieli się przez 5
c) jest parzysta lub dzieli się przez 5
2 wrz 20:56
Eta:
|Ω|= W
44 = 4
4
a)
zd. A −−− wlosowana liczba dzieli się przez 5 ( zatem kończy się piątką)
|A|= 4*4*4*1= 4
3
b) zd. B −− jest nieparzysta lub dzieli się przez 5
skoro jest nieparzysta to kończy się 3 lub 5
( czyli jeżeli kończy się 5, to już jest automatycznie podzielna przez 5
|B|= 4*4*4*1 + 4*4*4*1= 2*4
3
P(B)=..........
c) zd. C −−− jest parzysta lub dzieli się przez 5
parzyste kończą się 2 lub 6
jest ich: 4*4*4*2
do nich dorzucamy jeszcze te co dzielą się przez 5 , jest ich: 4*4*4*1
zatem: |C|= 4*4*4*2+ 4*4*4*1= 3*4
3
P(C)=......
2 wrz 21:59