matematykaszkolna.pl
funkcja liniowa blondi :): hej .mam takie zadnie a jeszcze ksiazki nie kupiłem . Podaaj po dwa przykłady a)prostych postaci kierunkowej b)prostych w postaci ogólnej c)równan prostych równoległych d)równan prostych prostopadłych
2 wrz 19:16
2 wrz 19:17
blondi :): ale ja tego nie rozumie i tak ..czytałam to juzemotka prosze pomózcie
2 wrz 19:18
Kejt: wiesz.. w sumie to to gotowiec jest. Ale w czym dokładnie problem?
2 wrz 19:18
blondi :): kejt napisz mi to ja i tak musze to zrozumiec emotka
2 wrz 19:20
think: a) prosta w postaci kierunkowej : y = ax + b podstaw za a i b jakieś liczby przy czym a nie może być zerem i tak dobierz sobie po dwie pary różnych liczb i już b) postać ogólna : Ax + By + C = 0 musisz wybrać trzy liczby za A, B, C przy czym A i B ≠ 0 c) proste równoległe w postaci kierunkowej mają to samo a, b mogą być różne
 −1 
d) proste prostopadłe w postaci kierunkowej mają współczynnik kierunkowy a i

a 
2 wrz 19:23
Kejt: co mam Ci napisać? nie wiem w czym problem. Na stronie są podane przykłady...
think: spróbuj napisać odpowiedzi wg tych instrukcji, tutaj powiem Ci czy dobrze, nauczysz się wtedy lepiej emotka
Godzio: postać kierunkowa jest postaci:
 1 
y = ax + b => np. y = 2x + 1, y = −x +

2 
postać ogólna jest postaci: Ax + By + C => np. x + 2y + 1 = 0 , 4x − y − 2 proste y = ax + b i y = a1x + b1 są równoległe gdy a = a1
 1 
np. y = 2x + 1 i y = 2x − 5 , y = 5x − 2 i y = 5x +

2 
proste y = ax + b i y = a1x + b1 są prostopadłe gdy a * a1 = −1
 1 1 
np. y =

x + 1 i y = −2x + 3, y = −3x + 2 i y =

x
 2 3 
2 wrz 19:24
Kejt: dzięki Think emotka
2 wrz 19:24
anmario: Równanie prostej w postaci kierunkowej: y=ax+b Równanie w postaci ogólnej: Ax+By+C=0 Warunek równoległości: Jeżeli równanie jednej prostej jest y=a1x+b1 a drugiej y=a2x+b2 to proste te są równoległe wtedy i tylko wtedy gdy a1=a2 Warunek prostopadłości: Jeżeli równanie jednej prostej jest y=a1x+b1 a drugiej y=a2x+b2 to proste te są równoległe wtedy i tylko wtedy gdy a1*a2= −1
2 wrz 19:25
Eta: Ach pięknie ........
2 wrz 19:26
anmario: Jejku, wystarczy, że ktoś jest Blondi i jak światło ćmy tak ten ktoś przyciąga rzesze chętnych do pomocy emotka Poza tym wolno piszę strasznie, zawsze wydawało mi się, ze szybko emotka
2 wrz 19:27
think: Kejt U welcome emotka Eta emotka
2 wrz 19:28
Godzio: Jeszcze dodam, jeśli interesują cię warunki prostopadłości lub równoległości prostych o postaci ogólnej to możesz je znaleźć w tablicach matematycznych: http://www.cke.edu.pl/images/stories/09_MATURA_proba_mat/tablice.pdf strona 6 emotka
2 wrz 19:29
think: Anmario owszem, ale jak porównać estetykę Twojej wersji z moją... nie ma porównania
2 wrz 19:30
blondi :): dziekuej kochani jestescie emotka nie myslcie sobie ze przepisze i nic z tego nie bd wiedziała . wiem ze jestem blondynka ale głupia nie jestem xd
2 wrz 19:31
anmario: No, moja wersja też nie jest doskonała kochana Think, założeń brakuje, ot, na przykład, że a≠0 emotka
2 wrz 19:34
think: no dobra nie będę się licytować emotka
2 wrz 19:37
blondi :): y=ax+b np.y=3x+1,y=−x +13 moze byc czy zle ?
2 wrz 19:47
anmario: W Twoim przykładzie a1*a2 =−3, zapewne chciałaś by było −1, tak by te proste prostopadłe były. Do poprawkiemotka
2 wrz 19:49
Godzio: Jej chyba chodziło o przykład prostej postaci kierunkowej jeśli tak to jest ok
2 wrz 19:54
blondi :): noo własnie tak myslałam zeby to napisac ale sie bałam ze mnie wysmiejecie emotka czyli dobrze?
2 wrz 19:55
anmario: Aaaaa chyba słusznie prawisz. Rzeczywiście byłem optymistą sądząc, że Blondi od razu na głęboką wodę się rzuciła emotka
2 wrz 19:56
think: blondi jako przykłady dwóch prostych w postaci kierunkowej − dobrze jako przykład prostych prostopadłych niestety − źleemotka ale prostopadłe są proste emotka wybierasz a np 4 wtedy druga ma współczynnik przy x, nie myl z
 −1 −1 
wyrazem wolnym!

=

i już emotka
 a 4 
2 wrz 20:07
blondi :): zobaczcie czy zrobiłam dobrze przykład na prostych w postaci ogólnej wzór=Ax+By+C=0 np.x+3y+1=0 ,2x−y−3 wiem zle napewno
2 wrz 20:13
think: dobrze emotka mogą być poprzestawiane, nikt nie każe robić tego w takiej kolejności w jakiej jest wzór emotka także śmiało!
2 wrz 20:14
blondi :): pwoiedz mi think : czy tam gdzie mam 2 x moge wstawic obojetną liczbe?
2 wrz 20:16
think: jak najbardziej, tylko wystrzegaj się 0 przy x i y i tyle, bo niby pozioma równoległa do OX to też prosta, ale nie ma co się w to bawić.
2 wrz 20:18
blondi :): aha dziekuje wam emotka jeszcze postaram sie zrobic przykład na równanie prostych równoległych emotka
2 wrz 20:19
think: ok czekamy z zapartym tchem, nie każ czekać za długo, bo się jeszcze podusimy
2 wrz 20:21
blondi :): y=3x+1 i y=3x−4 y=4x−3 i y=4x +13 dobrze czy zle to jest na proste równoległe
2 wrz 20:35
think: emotka
2 wrz 20:37
think: także jak widzisz nic strasznego emotka tylko pokręcenie wygląda.
2 wrz 20:37
blondi :): no tak dziekuje za pomoc emotka bardzo
2 wrz 20:51
think: ależ proszę bardzoemotka emotka miłego wieczorkuemotka
2 wrz 20:54