funkcja liniowa
blondi :): hej .mam takie zadnie a jeszcze ksiazki nie kupiłem . Podaaj po dwa przykłady
a)prostych postaci kierunkowej
b)prostych w postaci ogólnej
c)równan prostych równoległych
d)równan prostych prostopadłych
2 wrz 19:16
2 wrz 19:17
blondi :): ale ja tego nie rozumie i tak ..czytałam to juz

prosze pomózcie
2 wrz 19:18
Kejt: wiesz.. w sumie to to gotowiec jest. Ale w czym dokładnie problem?
2 wrz 19:18
blondi :): kejt napisz mi to ja i tak musze to zrozumiec
2 wrz 19:20
think: a) prosta w postaci kierunkowej : y = ax + b podstaw za a i b jakieś liczby przy czym a nie
może być zerem i tak dobierz sobie po dwie pary różnych liczb i już
b) postać ogólna : Ax + By + C = 0
musisz wybrać trzy liczby za A, B, C przy czym A i B ≠ 0
c) proste równoległe w postaci kierunkowej mają to samo a, b mogą być różne
| | −1 | |
d) proste prostopadłe w postaci kierunkowej mają współczynnik kierunkowy a i |
| |
| | a | |
2 wrz 19:23
Kejt: co mam Ci napisać? nie wiem w czym problem. Na stronie są podane przykłady...
2 wrz 19:23
think: spróbuj napisać odpowiedzi wg tych instrukcji, tutaj powiem Ci czy dobrze, nauczysz się wtedy
lepiej
2 wrz 19:23
Godzio:
postać kierunkowa jest postaci:
| | 1 | |
y = ax + b => np. y = 2x + 1, y = −x + |
| |
| | 2 | |
postać ogólna jest postaci:
Ax + By + C => np. x + 2y + 1 = 0 , 4x − y − 2
proste y = ax + b i y = a
1x + b
1 są równoległe gdy
a = a
1
| | 1 | |
np. y = 2x + 1 i y = 2x − 5 , y = 5x − 2 i y = 5x + |
| |
| | 2 | |
proste y = ax + b i y = a
1x + b
1 są prostopadłe gdy
a * a
1 = −1
| | 1 | | 1 | |
np. y = |
| x + 1 i y = −2x + 3, y = −3x + 2 i y = |
| x |
| | 2 | | 3 | |
2 wrz 19:24
Kejt: dzięki Think
2 wrz 19:24
anmario:
Równanie prostej w postaci kierunkowej:
y=ax+b
Równanie w postaci ogólnej:
Ax+By+C=0
Warunek równoległości:
Jeżeli równanie jednej prostej jest y=a1x+b1 a drugiej y=a2x+b2 to proste te są
równoległe wtedy i tylko wtedy gdy a1=a2
Warunek prostopadłości:
Jeżeli równanie jednej prostej jest y=a1x+b1 a drugiej y=a2x+b2 to proste te są
równoległe wtedy i tylko wtedy gdy a1*a2= −1
2 wrz 19:25
Eta:
Ach pięknie ........
2 wrz 19:26
anmario:
Jejku, wystarczy, że ktoś jest Blondi i jak światło ćmy tak ten ktoś przyciąga rzesze chętnych
do pomocy

Poza tym wolno piszę strasznie, zawsze wydawało mi się, ze szybko
2 wrz 19:27
think: Kejt U welcome
Eta
2 wrz 19:28
2 wrz 19:29
think: Anmario owszem, ale jak porównać estetykę Twojej wersji z moją... nie ma porównania
2 wrz 19:30
blondi :): dziekuej kochani jestescie

nie myslcie sobie ze przepisze i nic z tego nie bd wiedziała .
wiem ze jestem blondynka ale głupia nie jestem xd
2 wrz 19:31
anmario: No, moja wersja też nie jest doskonała kochana Think, założeń brakuje, ot, na przykład, że a≠0
2 wrz 19:34
think: no dobra nie będę się licytować
2 wrz 19:37
blondi :): y=ax+b np.y=3x+1,y=−x +13 moze byc czy zle ?
2 wrz 19:47
anmario:
W Twoim przykładzie a
1*a
2 =−3, zapewne chciałaś by było −1, tak by te proste prostopadłe
były.
Do poprawki
2 wrz 19:49
Godzio:
Jej chyba chodziło o przykład prostej postaci kierunkowej jeśli tak to jest ok
2 wrz 19:54
blondi :): noo własnie tak myslałam zeby to napisac ale sie bałam ze mnie wysmiejecie

czyli dobrze?
2 wrz 19:55
anmario:
Aaaaa chyba słusznie prawisz. Rzeczywiście byłem optymistą sądząc, że Blondi od razu na głęboką
wodę się rzuciła
2 wrz 19:56
think: blondi jako przykłady dwóch prostych w postaci kierunkowej − dobrze
jako przykład prostych prostopadłych niestety − źle

ale prostopadłe są proste

wybierasz a np 4 wtedy druga ma współczynnik przy x, nie myl z
| | −1 | | −1 | |
wyrazem wolnym! |
| = |
| i już  |
| | a | | 4 | |
2 wrz 20:07
blondi :): zobaczcie czy zrobiłam dobrze przykład na prostych w postaci ogólnej
wzór=Ax+By+C=0 np.x+3y+1=0 ,2x−y−3 wiem zle napewno
2 wrz 20:13
think: dobrze

mogą być poprzestawiane, nikt nie każe robić tego w takiej kolejności w jakiej
jest wzór

także śmiało!
2 wrz 20:14
blondi :): pwoiedz mi think : czy tam gdzie mam 2 x moge wstawic obojetną liczbe?
2 wrz 20:16
think: jak najbardziej, tylko wystrzegaj się 0 przy x i y i tyle, bo niby pozioma równoległa do OX to
też prosta, ale nie ma co się w to bawić.
2 wrz 20:18
blondi :): aha dziekuje wam

jeszcze postaram sie zrobic przykład na równanie prostych równoległych
2 wrz 20:19
think: ok czekamy z zapartym tchem, nie każ czekać za długo, bo się jeszcze podusimy
2 wrz 20:21
blondi :): y=3x+1 i y=3x−4 y=4x−3 i y=4x +
13 dobrze czy zle

to jest na proste równoległe
2 wrz 20:35
think:
2 wrz 20:37
think: także jak widzisz nic strasznego

tylko pokręcenie wygląda.
2 wrz 20:37
blondi :): no tak dziekuje za pomoc

bardzo
2 wrz 20:51
think: ależ proszę bardzo

miłego wieczorku
2 wrz 20:54