równania z parametrem
bas8900: 1.Dla jakich wartości a zbiorem wartości trójmianu:
a) y=(1−a
2)x
2+2(1−a)x−2
b) y=(a−1)x
2+(a−1)x+a
c) y=−x
2+2ax+a−2 jest R
u{0}
2.Dla jakich wartości k zbiorem wartości funkcji:
a) y=x
2−(2+k)x+1
b) y=kx
2−4x+k+3
c) y=(2k−3)x
2+(6−k)x+
k−97 jest R+u{0}
3.Dla jakich wartości patametru m równanie x
2−2mx+m
2−1=0 ma dwa rozwiązania należące do
przedziału<−2;4>

Wogóle nie wiem jak zrobić te zadania bardzo Was prosze pomóżcie

2 wrz 17:55
Godzio: 1 i 2 niezbyt rozumiem o co chodzi

3. muszą być spełnione warunki:
Δ ≥ 0
f(−2) ≥ 0
f(4) ≥ 0
2 wrz 17:57
Godzio:
Może Ci napiszę o tym zbiorze to sama pokombinujesz
Zbiór wartości funkcji f(x) = ax
2 + bx + c
dla a > 0 to: <q,
∞)
dla a < 0 to: (−
∞,q>
gdzie q to 2 współrzędna wierzchołka paraboli który możemy policzyć ze wzoru:
2 wrz 18:03
bas8900: Nie rozumiem mozesz jasniej albo rozwiaz cale prosze
2 wrz 18:15
Godzio: mówisz o 3 ? bo w 1 i 2 nie rozumiem tak jak wyżej już napisałem
2 wrz 18:19
bas8900: Tak mowie o 3
2 wrz 18:33
Godzio:

... ma
dwa rozwiązania −− to nam sugeruje że musi być warunek: Δ ≥ 0
Teraz ten warunek: f(−2) i f(4) ≥ 0
jak widać na wykresie zeby miejsca zerowe znajdowały się w tym przedziale to muszą być
spełnione te 2 warunki.
Teraz jest to zrozumiałe ?
2 wrz 18:42
Bogdan:
Tak zrozumiałem treść zadań 1 i 2:
1. Dla jakich wartości a zbiorem wartości trójmianu jest zbiór R+∪{0}, czyli zbiór
liczb rzeczywistych x ≥ 0.
2. Dla jakich wartości k zbiorem wartości funkcji jest zbiór R+∪{0}, czyli zbiór
liczb rzeczywistych x ≥ 0.
2 wrz 18:44