Dla kolegi
Amaz:
Dla kolegi całka
| | xdx | | 1 | |
∫ |
| robimy to przez części, niech: |
| =f(x), x=g(x)
|
| | cos2x | | cos2x | |
Wzór na całkowanie przez części:
∫f(x)g(x)dx= F(x)g(x) − ∫ F(x)g'(x)
| | 1 | |
F(x) = tgx, trzeba było wiedzieć, że pochodna tangensa to właśnie |
|
|
| | cos2x | |
g'(x)=1
No, więc wg wzoru mamy:
| | xdx | | sinxdx | |
∫ |
| = xtgx − ∫ tgx dx = xtgx − ∫ |
| = xtgx + ln(cosx) + C, ponieważ:
|
| | cos2x | | cos | |
| | sinxdx | |
∫ |
| należy wykonać podstawienie:
|
| | cos | |
t=cosx
dt= −sinxdx
wtedy:
| | sinxdx | | dt | |
∫ |
| = −∫ |
| = −ln(t)+C = −ln(cosx) + C |
| | cos | | t | |
2 wrz 17:14
AS:
Całka błędnie wyliczona.
Pochodna wyniku nie daje funkcji początkowej.
Poprawny wynik:
x*tgx + ln|cosx| + C
2 wrz 17:30
AS: Zwracam honor − nie zauważyłem rozwiązania w środku.
Patrzyłem na końcówkę.
2 wrz 17:34