zad
fruu: Wartość wyrażenia |x+4| − |x−7| dla x∊(4,7) jest równa...
2 wrz 20:07
Godzio:
jeśli podstawisz dowolną wartość x z przedziału (4,7)
to |x + 4| będzie dodatnie czy ujemne, i tak samo |x − 7| będzie dodatnie czy ujemne ?
jeśli mamy takie coś | a | to jeśli a > 0 tzn że |a| = a jeśli a < 0 to |a| = − a
2 wrz 20:10
fruu: podstawiajac wartosc do |x+4| zawsze bedzie dodatnie
podstawiajac wartosc do |x−7| tez bedzie dodatnie, bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna
2 wrz 20:13
Godzio:
przepraszam źle się wyraziłem

jeśli podstawisz dowolną wartość x z przedziału (4,7) to x + 4 będzie dodatnie czy ujemne, i
tak samo x − 7 będzie dodatnie czy ujemne ? i teraz patrz co dalej napisałem
2 wrz 20:15
Bogdan:

Myślę, ze chodziło tu o przedział (−4, 7)
dla x ∊ (−4, 7): |x + 4| − |x − 7| = (x + 4) + (x − 7) = x + 4 + x − 7 = 2x − 3
2 wrz 20:19
anmario:
O, bardzo dobre zadanie.
Najpierw definicja wartości bezwzględnej może. Słowami:
Wartość bezwzględna z jakiegoś wyrażenia jest równa temu wyrażeniu, jeżeli jest ono
większe lub równe zero. Jeżeli zaś jest mniejsze od zera to jest równa wyrażeniu do niego
przeciwnemu (czyli niemu samemu, ale wziętemu ze znakiem minus)
O definicjach Fruu się nie dyskutuje, są jakie są i kropka. Zatem korzystając z definicji,
weźmy na tapetę pierwszy kawałek:
|x+4| jest dla każdego x należącego do tego przedziału dodatnie, zatem, zgodnie z definicją,
przy tym założeniu:
|x+4|=x+4 Wartość bezwzględna z wyrażenia dodatniego jest równa dokładnie temu wyrażeniu.
Drugi kawałek:
|x−7| jest dla każdego x−a z tego przedziału ujemne (sprawdź) więc, zgodnie z definicją, przy
założeniu z zadania, czyli przy założeniu, że x∊(4,7) jest |x−7| = −(x−7)
Zauważ, wyrażenie pod wartością bezwzględną wzięte ze znakiem minus, bo jest ono w tym
przedziale mniejsze od zera właśnie (no, dla 7 równe, ale to bez znaczenia, jak zrozumiesz
kiedy całkiem już to ogarniesz)
Zatem, podsumowując w tym przedziale nasze całe wyrażenie:
|x+4| − |x−7|=x+4−[−(x−7)] = x+4+x−7=2x−3
2 wrz 20:24
fruu: polecenie jest w 100% dobrze
2 wrz 20:26
fruu: zrozumialem, serdeczne dzieki
2 wrz 20:28