ciągi
TOmek : mam takie zadanko w połowie rozwiązane został podpunkt c)
Dany jest ciąg arytmetyczny ......
c)Dla jakich n zachodzi nierówność 7an=a1+a2+a3+...+an−1
Dane:
a1=23
an=−4n+27
r= −4
Nie wiem ja sie zabrac
2 wrz 22:06
Godzio:
a
n−1 = −4n + 31
| | a1 + an−1 | |
Sn−1 = |
| * (n−1) = 7(−4n + 27) |
| | 2 | |
podstawiaj i licz
2 wrz 22:09
Bogdan:
Dodajemy a
n po lewej i po prawej stronie równości:
| | 1 | |
8an = Sn ⇒ 8an = |
| n(a1 + an) = n = ... dokończ |
| | 2 | |
2 wrz 22:10
TOmek : dziekuje
2 wrz 22:11
Bogdan:
zamiast znaku = ma być znak ⇒
| | 1 | |
8an = |
| n(a1 + an) ⇒ n = ... |
| | 2 | |
2 wrz 22:11
Godzio:
Ehhh, gdyby tak zawsze wpadać na prostą metodę
2 wrz 22:12
think: dobra

znikam, trzeba czasem pospać dłużej, zresztą jak zwykle pod koniec tygodnia
jestem bardziej wymęczona. Także miłego wieczorka pozostającym
2 wrz 23:28